Sterke macrocijfers, maar waarom geen euforie?

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijkt er dan toch niet zo slecht aan toe als gedacht. Na het negatieve jobcijfer van augustus, blijken er in september weer banen bijgekomen. Maar waarom reageren de aandelenmarkten dan niet euforisch? De MarketBeat Blog van The Wall Street Journal geeft tekst en uitleg.

Het hoopgevende macronieuws maakt een nieuwe renteverlaging door de Fed opnieuw een stuk onwaarschijnlijker. En die was, na de vorige van 18 september, stilletjesaan in de koersen gekropen, denken marktenpartijen. Dat die nieuwe renteknip verre van zeker is, bewijzen de uitspraken van Donald Kohn, vice-voorzitter van de Fed, vandaag.

Die zei dat een verlaging met 50 basispunten mogelijk zal volstaan om de Amerikaanse economie en de financiële markten boven water te houden. De ingreep van 18/09 kan nog steeds op de steun van Kohn rekenen. 'Beter te hard en te snel ingrijpen, dan te zacht en te traag', aldus de topbankier. Volgens Kohn komt er mogelijk binnenkort mogelijk zelfs een renteverhoging, zeker nu de inflatievooruitzichten voor de VS in lange tijd niet zo gunstig geweest zijn.

De WSJ-blog heeft ook nog een woordje voor zij die denken dat we nu wel vertrokken zijn voor een nieuwe rally op de beurzen. Zo wijst de auteur van het stuk erop dat de S&P 500 zich weliswaar op een luttel procent bevindt van zijn recordhoogte, maar dat het gemiddelde aandeel 16,7 procent onder zijn hoogtepunt noteert.

Dat wijst erop dat een beperkte groep aandelen verantwoordelijk is voor de recente winstrace op de markten. Om maar te zeggen dat u niet te wild moet worden, als u naar de koersenborden kijkt. Anderzijds kan u ook concluderen dat er zich nog veel opwaarts potentieel bevindt in bepaalde sectoren. Het is uiteraard geheel aan u om uit te zoeken welke redenering het valabelst is.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud