Sterren willen euro's, geen dollars

Op familiefeesten - en er zijn er tegenwoordig wat - wordt er wel eens over de dollar gesproken. Tantes en nonkels, allemaal denken ze dat het moment om in de greenback te beleggen gekomen is. 'Want hij kan toch niet lager gaan?', klinkt het dan. Veel schokken op de valutamarkt zullen mijn naaste familieleden niet veroorzaken, en belangrijker is wat de groten der aarde doen, natuurlijk.

Neem nu Gisele Bündchen; een Braziliaans topmodel dat tegenwoordig liever uitbetaald wordt in andere munten dan de dollar. Een Braziliaans weekblad bracht die opmerkelijke (?) keuze vorige week aan het licht. En het bericht ging al gauw de wereld rond: van Sydney tot ons eigen personal financemagazine Netto.

Ondertussen wordt het bericht ontkend door de entourage van Bündchen. Met het argument dat ze graag haar centen krijgt in de munteenheid van het land waar ze werkt. 'Gisele aanvaardt bijvoorbeeld Braziliaanse reals als ze in Brazilië werkt.

Bündchen is naar verluidt het best betaalde model ter wereld, en misschien wil ze dat wel gewoon graag zo houden. Een keuze voor de robuust presterende en hoogrentende real, een munt waar ook 'superbelegger' Warren Buffett een opmerkelijke voorliefde voor heeft, is dan niet misplaatst.

Nog opmerkelijker is dat gangsta rapper Jay-Z in zijn nieuwste videoclip niet langer met dollars zwaait, zoals in het verleden veelal de traditie was bij rappers, maar nu voor de euro opteert om lekker mee uit te pakken.

Conclusie: het gaat slecht met de dollar (alhoewel die zich vandaag wat herpakt). Dat verneemt Fed-voorzitter Ben Bernanke niet enkel via Jay-Z en Bündchen, ook enkele leden van de verzameling van economische comités waarvoor hij vorige week zijn monetair beleid mocht komen uitleggen, kunnen er niet om lachen. Kijkt u even mee naar het volgende filmpje:

Congreslid Ron Paul veegt Bernanke de mantel uit. Enerzijds omdat zijn renteverlagingen inflatie in de hand werken, anderzijds omdat de ermee gepaard gaande ontwaarding van de dollar de Amerikaan armer maakt. 'Dat geldt enkel voor Amerikanen die 'imported goods' kopen', probeert Bernanke nog.

Bernanke mag zeggen wat hij wil. Als vermogenden zoals Jay-Z en Gisele Bündchen liever euro's incasseren, is dat tekenend voor de zwakte van de dollar. Als grote 'sovereign wealth funds' (waar de Aziatische grootheden hun handelsoverschotten een hoger rendement laten opzoeken), zoals analisten voorspellen, zich gaan weg diversifiëren van de dollar, is dat verontrustend. In het bijzonder voor de Europese bedrijven.

Afwachten of Bernanke dat in gedachten houdt bij zijn volgende rentebesluit. De zwakke dollar zorgt er immers voor dat de Amerikaanse export boomt, waardoor de Amerikaanse economie (voorlopig) fors blijft groeien.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud