Stiglitz eist meer transparantie en maatregelen tegen roekeloze kredietverstrekkers

"Economisten beweren niet dat ze kunnen voorspellen wanneer de dag van de afrekening komt of welke gebeurtenis die afrekening uitlokt, dit in tegenstelling tot zij die hun brood verdienen met gokken op aandelen."  Harde woorden   van de beroemde econoom Joseph Stiglitz in de Britse krant Guardian over de kredietcrisis.

Stiglitz zegt dat de crash van de Amerikaanse hypotheekmarkt wel degelijk heel belangrijk is, omdat de huizensector een cruciale rol speelt in de Amerikaanse economie. Rechtstreekse investeringen in huizen en geld dat uit huizen wordt genomen door het herfinancieren van hypotheken waren volgens hem goed voor twee derde tot drie vierde van de Amerikaanse groei van de laaste zes jaar.

De stijgende huizenprijzen gaven de Amerikanen het vertrouwen en het geld om meer te spenderen dan hun inkomen. Dit spelletje is nu gedaan.

Dit macro-economische verhaal is niet nieuw natuurlijk. Maar Stiglitz legt uit dat het micro-economische verhaal nog dramatischer is. De lage rente in 2001, 2002 en 2003 leidde niet tot meer investeringen, want er was al overcapaciteit. Het geld werd uitgegeven aan consumptie. Kredietverstrekkers smeerden gezinnen gevaarlijke financieringen aan, met als argument dat het gewicht van hun leningen weliswaar gaandeweg zwaarder zou worden, maar dat de woningenprijzen nog sneller zouden stijgen. De enige manier om te verliezen, was aan de kant blijven en niet lenen. De woningenprijzen konden volgens deze kredietverstrekkers immers alleen maar stijgen.

Nu deze cocktail van ongezonde situaties tot ongelukken leidt, zorgen de globalisering en het effectiseren (herverpakken van vorderingen in dikwijls ingewikkelde financiële producten) van dubieuze kredieten tot een wereldwijde verspreiding van de problemen. Door de effectisering is het tegelijk moeilijker te weten waar de problemen precies zitten én moeilijker om problemen op te lossen door schuldherschikking.

Stiglitz pleit alvast voor maatregelen tegen kredietverstrekkers die gezinnen onverantwoorde risico's laten nemen en voor meer transparantie.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud