'Stop de negatieve berichtgeving'

Sommige bezoekers van tijd.be hebben er stilaan genoeg van. De volatiliteit op de beurzen... en de berichtgeving erover. Enkelen hadden over het 'negatieve berichtgeving' en 'stemmingmakerij'. Ik ben het daar niet mee eens. Als de beurzen flink stijgen, maar de euribor, de rente die banken in de eurozone elkaar aanrekenen voor kortetermijnkredieten, piekt, dan is euforie uit den boze. Dat betekent immers dat de resem liquiditeitsacties van centrale banken hun doel deels missen.

Goed nieuws kan u dat toch bezwaarlijk noemen? Er verslag over uitbrengen, is een plicht, en niet 'het jennen van kleine beleggers'. Als kleine belegger moet u toch weten dat de turbulentie in de financiële wereld momenteel de achilleshiel van de beurzen is. Als je die hiel raakt, zoals Meredith Whitney, de ondertussen beruchte analiste van Oppenheimer, tegenwoordig op dagelijkse basis pleegt te doen, gaan de beurzen in egelstelling. Winsten worden genomen, andere sectoren gaan onvermijdelijk mee omlaag.

Is er dan geen enkele reden tot blijdschap? Toch wel. De Amerikaanse recessie zit wellicht grotendeels in de Europese en Amerikaanse koersenborden verwerkt. De beurzen kregen deze week een lading zwakke Amerikaanse macrocijfers over zich heen, gaande van tegenvallende bestellingen van duurzame goederen tot de bevestiging dat de huizenprijzen in de VS nog niet rechtkrabbelen (meevallende verkopen of niet). Geen krimp. De drie woorden 'beter dan verwacht', een eufemisme voor 'minder slecht dan verwacht', doen handelaars al op de koopknop drukken.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud