Stop de onzekerheid...

...en de stierenmarkt komt terug op zijn poten terecht. Daar ben ik zeker van. Kijken we maar wat er in september gebeurde toen de grote zakenbanken een idee schetsten van hoe zwaar de kredietcrisis in hun boekhouding had huisgehouden.

Beleggers reageerden toen erg opgetogen. De in juli en augustus zo verfoeide financials gooiden de belegger immers een reddingsboei toe! Een strohalm waar ze zich konden aan optrekken. En de belegger trok de indexen omhoog, financials op kop.

Vandaag leek het even weer augustus. Financiële websites diepten de traders en analisten terug op die de onzekerheid van de daken schreeuwden. Zo wierp ik daarnet een blik op CNBC Marketwatch. 'We zitten in een subprime-boksmatch', aldus een poëtisch waarnemer. 'Alleen weten we niet in welke ronde we ons bevinden.'

Ik vraag me af wanneer we de afgelopen maanden dan wel wisten in welke ronde van de boksmatch we zaten. Inzage in de boekhouding van de Merrill Lynchen, Citigroups en Bear Stearnsen van deze wereld kreeg de belegger niet. Nu het resultatenseizoen voorbijrolt, krijgen we verliezen te zien. Maar geen enkele bank durft vooruitblikken.

Wie durft er nog geld pompen in banken die zelf geen kwartaal durven vooruitkijken? U misschien? En wat als u weet dat de door u geliefde banken door toedoen van allerlei financiële alchemie nog steeds beleggen in een segment van de Amerikaanse hypotheken waar steeds meer wanbetalingen opduiken?

Wanbetalingen die daarenboven naar alle waarschijnlijkheid enkel in hevigheid zullen toenemen, gezien de deplorabele staat van de Amerikaanse economie. Een economie die voor twee derde afhangt van de bestedingen van een consument die zijn voornaamste bezit, zijn huis, almaar in waarde ziet dalen.

Interpreteer dit niet als een pamflet tegen het beleggen in banken. Onze eigen nationale trotsen KBC, Dexia en Fortis zijn geen durfals zoals een Bear Stearns of een Credit Suisse (om maar iets te zeggen). Maar echte duidelijkheid over hun financiële acrobatiën bestaat nog altijd niet.

Zolang er geen zekerheid is, zullen minder moedige beleggers hun bankaandelen dumpen bij slecht nieuws. Of wat ook maar een beetje naar slecht nieuws ruikt. Zoals bij Dexia vandaag gebeurde. Als dergelijke uitschuivers u niet afschrikken, biedt de huidige minicorrectie misschien wel koopgelegenheid voor u. In het andere geval zoekt u beter de echt defensieve sectoren op.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud