Strenger mededingingsbeleid in de VS kan een (dure) slag in het water zijn

De Amerikaanse regering maakt zich op voor een krachtdadig mededingingsbeleid. Bedrijven die hun dominantie gebuiken (misbruiken) om concurrentenn in de wielen te rijden, konden tijdens de regeerperiode van president Bush op behoorlijk wat clementie rekenen, zo vinden de Democraten.

Een krachtdadiger beleid kan vervelende gevolgen hebben voor bedrijven zoals Microsoft en Intel, maar ook buiten de ICT-sector kunnen de spelregels strakker worden toegepast. The Wall Street Journal geeft het voorbeeld van Agrium, dat een ongevraagd bod uitbracht op de rivaliserende producent van meststoffen CF Industries Holdings.

Het hoofd van de antitrust-afdeling van het ministerie van Justitie, Christine A. Varney, liet weten dat het beleid van de regering Bush de belangen van de verbruikers uit het oog verloor. Het werd de medeingingsautortieiten en de rechtbanken heel moeilijk gemaakt op te treden tegen het misbruik van domiante posities, zo staat te lezen in The New York Times.

De nieuwe richtlijnen houden wel degelijk rekening met de recessie. In plaats van te argumenteren dat de recessie een zachtere aanpak wenselijk maakt, wordt opgemerkt dat het precies tijdens een recessie is dat machtige bedrijven de kleinere spelers makkelijker kunnen uitschakelen.

Die kleinere bedrijven worden nu aangemoedigd hun zaken aanhangig te maken bij de autoriteiten en rechtbanken.

Kritiek

Op de nieuwe aanpak komt ook kritiek. Nogal wat commentatoren zeggen dat het tijdperk van de grote antitrust-zaken tegen Microsoft weer helemaal terugkomt, maar precies dat zorgt voor negatieve reacties. Professor economie (Harvard) Greg Mankiw herhaalt op zijn blog dat de Microsoft-zaak een beleidsfout was.

Zoals bekend ging het er in de zaak Microsoft over dat het bedrijf zijn besturingssysteem Windows bundelde met andere producten zoals de browser Internet Explorer.

Economisten hebben uitgebreide theorieën opgesteld waarbij wordt aangetoond dat het bundelen van producten soms nadelig is voor verbruikers, en soms ook niet. Misschien dat het bundelen van het besturingssysteem met de browser andere bedrijven afschrikt meer performante applicaties in de markt te zetten. Of misschien ook niet, zo schreef Mankiw al in 1998. 

Het probleem is, beleidsmakers zouden op voorhand moeten weten of een bundeling een positief dan wel een negatief effect gaat hebben. Mankiw zegt eenvoudigweg dat het beleid niet op voorhand kan weten hoe de markt reageert.

Het is een beetje zoals met de financiële crisis en de beurs. Niemand die écht weet of de beurzen aan een fundamenteel herstel zijn begonnen of niet. De toekomst laat zich niet met zekerheid voorspellen.

Mankiw is heel duidelijk, zelfs de slimste economisten van de planeet zouden zich bij het regelen van het bundelen van producten regelmatig vergissen. Hou ook nog rekening met politieke spelletjes en het is helemaal een hachelijke onderneming.

Welk bedrijf de softwaresector in de toekomst zal domineren, is niet te voorspellen. "Ik hoop dat het de onderneming is met de beste programmeurs", aldus Mankiw, om te besluiten: "Ik vrees dat het de onderneming met de beste addvocaten zal zijn."

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud