Stressen rond stresstests

Nu de Europese banken druppelsgewijs met resultaten beginnen te komen en Deutsche Bank prompt voor een belangrijke dissonant zorgt, zijn ook die stresserende stresstest terug van even weggeweest.

Deutsche Bank tuimelt 11 procent, nu de Duitsers hun provisies voor probleemkredieten moesten verachtvoudigden tot 1 miljard euro in het tweede kwartaal. Meteen rijst de vraag in welke mate Europese banken bestand zijn tegen een rondje afschrijvingen op probleemkredieten als gevolg van de zware economische crisis.

Niet bijster goed, vreest econoom Geert Noels in zijn Econoshock-blog. Nu Europa zich niet naar Amerikaans model aan een publieke stresstest voor de banksector waagt, besloot Challenges dan maar de oefening eens te doen.

Het Franse zakenblad gaf AlphaValue, een Parijs onafhankelijk beurshuis dat zich bij de zuiderburen intussen een degelijke reputatie verworven heeft, opdracht eens te zien hoe goed de Europese banken bestaan zijn tegen allerhande sombere scenario's. Niet goed, zo blijkt. Maar echt een verrassing kun je dat niet noemen. Net zoals de vaststelling dat de oefening voor Belgische banken niet bepaald hoopgevend is.

Eerder deze week kwam Jaap Meijer, de notoir somber voormalige Dresdner-bankanalist vorige zomer Fortis al aan BNP Paribas had gekoppeld en nu voor het Britse beurshuis Evolution Securities werkt, al met een somber rapport over de Europese banken. Die zouden nog steeds met een kapitaaltekort van 85 miljard euro zouden kampen.

Het moge duidelijk zijn: Europese banken zijn in de aanloop naar het resultatenseizoen weer aangeschoten wild.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud