Stresstest-stress, part two

(tijd) - Toen begin mei de eerste resultaten van de befaamde stresstests voor de 19 grootste banken van de VS bekendraakten, reageerden de markten aanvankelijk vrij positief. Niet dat het nieuws dat tien van die 19 banken nog bijna 75  miljard dollar aan vers kapitaal nodig hebben zo opbeurend was, integendeel.

Maar er was ten minste eindelijk wat meer duidelijkheid over de situatie waarin de Amerikaanse grootbanken zich bevinden, althans voor wie nog geloof hechtte aan de manier waarop de regering-Obama deze bankentests uitvoerden.

Een goede twee weken later blijkt de twijfel over deze stresstests een pak groter. Onder meer omdat een heel bataljon economen, waaronder Nouriel Roubini en Joseph Stiglitz, er al meermaals op hebben gewezen dat de Amerikaanse overheid bij het uitwerken van de stresstests nog te optimistisch waren in hun economische verwachtingen.

500 banken in gevaar

Maar de tests maken veel investeerders nog om een andere reden zenuwachtig: ze werden immers alleen toegepast op de 19 grootste banken van de VS, terwijl het land in totaal maar liefst 7.900 banken telt. Vraag is nu of ook die kleinere instellingen de stresstests kunnen overleven.

De Financial Times nam de proef op de som en huurde de zakenbank Sandler O'Neill in om de 7.900 kleinere banken op de rooster te leggen. Daaruit blijkt dat die in totaal zo'n 24 miljard dollar aan vers kapitaal nodig zullen hebben als het worst case scenario dat de Amerikaanse overheid had vooropgesteld realiteit wordt. Maar liefst 500 banken dreigen over de kop te gaan als dat het geval zou zijn, meent Sandler O'Neill nog. Momenteel staat de teller voor bankfaillissementen in de VS op 33...

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud