korte metten

Strijd om talent

Facebook biedt zijn personeel niet alleen een relaxte omgeving om te lunchen. Om de beste krachten aan boord te houden, moet het flink investeren in aandelenoptieplannen. ©IMAGEGLOBE

Het kwartaalrapport van Facebook bewijst dat er in Silicon Valley een bikkelharde strijd om talent woedt. En Noord-Korea heeft volgens China meer kernkoppen dan gedacht.

Leuk werk en fijne collega's motiveren ons om 'betrokken' te zijn bij Mediafin, uitgever van De Tijd. Niet zo in Silicon Valley, waar werknemers een flinke klonter boter bij de vis willen.

Dat blijkt het kwartaalrapport dat Facebook woensdagavond de wereld instuurde. Voor het eerst in jaren kon 's werelds grootste socialenetwerk de prognoses niet kloppen. Dat is deels te verklaren door de opvallend sterke stijging van de kosten met 83 procent tot 2,61 miljard dollar.

Die kostenexplosie vloeit grotendeels voort uit de forse groei van de kosten met betrekking tot personeelsopties - van 274 naar 703 miljoen dollar. Van elke vijf dollar die Facebook de voorbije maanden verdiende, vloeide één dollar in personeelsopties. Dat cijfer geeft aan dat de bikkelharde strijd om talent in Silicon Valley volop woedt.

Voor beleggers is het steeds meer zaak die opties goed in de gaten te houden, want Silicon Valley heeft de onhebbelijke - maar gelet op de omvang begrijpelijke - gewoonte die kosten uit de ‘eigen’ winstdefinitie te filteren.

En dus neemt bij alle IT-reuzen de kloof tussen de winst volgens de Amerikaanse boekhoudnormen en de ‘eigen’ winstdefinitie Grand Canyon-proporties aan. Bij Facebook 512 miljoen versus 1,19 miljard over het eerste kwartaal. Dat is zorgwekkend, want ook Wall Street neemt klakkeloos de ‘profit before some items’ van Silicon Valley over, waardoor Facebook, Twitter, Tesla, Netflix & co goedkoper ogen dan ze in werkelijkheid zijn.

©KVS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un (midden) ©EPA

 
Zorgwekkend is ook het nieuws uit Noord-Korea. Volgens de Chinese nucleaire experten is het nucleaire wapenarsenaal van de dictatuur groter dan de Amerikanen denken. Leider Kim Jong Un (foto) zou nu al over 20 kernkoppen beschikken. En tegen volgend jaar kan hij er 40 van maken, weet China. Uranium genoeg.

In de financieel-economische wereld valt op dat KBC de eerste Belgische bank is die een negatieve rente toepast op kortlopende deposito’s. Van zeer grote bedrijven. Een negatieve rente wil zeggen dat die bedrijven (strafrente) moeten betalen om geld te parkeren bij KBC.

Een negatieve spaarrente voor particulieren is verboden. De regering besliste onlangs dat een spaarboekje minstens 0,11 procent rente moet opbrengen. Een vergoeding waar de gemiddelde techie in Palo Alto niet voor uit zijn bed zou komen.

Vanochtend was er ook een karrenvracht kwartaalcijfers. Alleen al in ons land deden Melexis, Mobistar, Sioen, Sipef en Wereldhave Belgium hun boeken open. Voor een snel overzicht van die resultaten en de koersreacties klikt u best hier.

En last but not least informeert de Braziliaanse oliereus Petrobas zijn aandeelhouders na acht maanden eindelijk over de impact van de moeder aller corruptieschandalen: 15,6 miljard euro alstublieft!

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud