korte metten

Stroom

©Joyce van Belkom/Hollandse Hoogte

Een stroom resultaten en een winter (z)onder stroom: daarmee werden we vandaag wakker. De beurzen lijken best tevreden met het eerste. Onze elektriciteitsvoorziening is een ander paar mouwen.

Sprak GDF Suez voor zijn beurt? Of was het gewoon voluntarisme? Feit is dat de Franse energiegroep vanmorgen in haar kwartaalrapport aankondigde dat de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 – die stilliggen omdat er talloze scheurtjes zijn ontdekt in hun reactorvaten – tegen het einde van de winter weer zullen worden opgestart. De beslissing ter zake komt echter niet GDF Suez toe, maar het FANC. En dat zei doodnuchter in De Ochtend van niets te weten.

Het onderzoek naar de toestand van de bewuste reactorvaten loopt nog steeds. De resultaten zullen over een maand aan het FANC overhandigd worden. Pas als dat agentschap groen licht geeft, kunnen de twee kernreactoren heropgestart worden.

Dat zou een goede zaak zijn voor de stroomvoorziening in ons land, maar het betekent ook dat we de winter door moeten zonder die twee centrales. En dat we dus moeten blijven hopen op een zachte winter zonder lange vriesperiodes. Anders dreigen er problemen en kan het gevreesde afschakelingsplan in werking treden.

Naast koude voeten en koude aardappelen zou zo’n afschakeling heel wat mensen ook een koude douche kunnen bezorgen. Figuurlijk dan. Zonder stroom vallen immers beveiligingssystemen uit en krijgen inbrekers vrij spel. Securitas waarschuwde vanmorgen dat de meldkamers bij een afschakeling zullen overstelpt worden met valse alarmen. Die allemaal moeten nagetrokken worden…

Van alarmen gesproken, in de cijfers van GDF Suez ging er ook een bel af. De winstvooruitzichten voor dit jaar worden verlaagd, net vanwege de perikelen met de Belgische centrales. Dan verdedigde KBC zich beter, met een ruime verdubbeling van de nettowinst en een hoger dan verwacht cijfer. Het aandeel wordt er overigens dik voor beloond. Voor andere meevallers zorgden Solvay en Ahold, maar SABMiller ontgoochelde enigszins.

In ons Belgenlandje blijft het politiek rustig, maar niet zo in andere delen van de wereld. In Mexico houdt het protest aan tegen de manier waarop 43 studenten zijn vermoord en in het oosten van Oekraïne zijn weer hevige gevechten aan de gan. De Verenigde Naties waarschuwen voor een ‘totale oorlog’ in het separatistische gebied.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud