Subprime gevaarlijker dan terrorisme

Vergeet terrorisme. Volgens de National Association for Business Economics (NABE) is de dreiging die uitgaat van de kredietcultus een stuk gevaarlijker voor de Amerikaanse economische groei. Het economenpanel vindt 'de hoge wanbetalingsgraad bij subprime-woonkredieten en, bij uitbreiding, de hoge schuldenlast die consumenten en bedrijven torsen' de grootste bedreiging op korte termijn voor de economie in de VS'. Dat blijkt uit een rondvraag bij 258 leden van de NABE.

Wel moet gezegd dat de peiling werd afgenomen tussen 24 juli en 14 augustus, de periode waarin de kredietpaniek de beursvloeren wereldwijd in een ijzeren greep hield. In maart hield nog 35 procent van de economen het erop dat terrorisme de dreiging nummer 1 was voor de welvaart van Joe Sixpack, bij de laatste rondvraag was dat percentage gezakt naar 20 procent.

18 procent wijst het subprime-debacle, of het fenomeen waarbij zonder veel controle hypotheekleningen werden verschaft aan minder kredietwaardige gezinnen, aan als hun grootste bezorgdheid. Nog eens 14 procent waarschuwt voor de hoge schuldgraad van gezinnen en bedrijven.

Positieve noot: het merendeel van de ondervraagden ziet de felgeplaagde Amerikaanse huizenmarkt de komende vijf jaar wel weer aantrekken. Slechts 16 procent denkt dat de huizenprijzen nog zullen zakken, terwijl 41 procent het prijzenniveau stabiel ziet blijven.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud