Advertentie

Subprimecrisis, the opera. Want zingen wérkt ...

Het ging gisteren bijna geruisloos voorbij, maar de Amerikaanse vastgoedmarkt zit weer bijna op 'rock bottom', leert de vastgoedbarometer die topeconomen Karl Case en Robert Shiller samen met S&P opstellen.

Van de 20 grote Amerikaanse steden, is er jaar op jaar alleen nog een stijging in de hoofdstad Washington DC. Niet echt een verrassing: DC is Government Central en die overheid was de voorbije jaren de enige die dankzij stimulus- en noodsteunplannen aan uitbreiding dacht.

In de overige 19 metropolen is het kommer en kwel. Gemiddeld staan de prijzen 30 procent onder hun piek van juli 2006, maar in brandhaarden zoals de ooit boomende woestijnsteden Phoenix en Las Vegas zijn de brokken nog veel groter. In Las Vegas liggen de prijzen nu onder het peil van begin 2000, net als in rustbeltepicentra Cleveland en Detroit en Atlanta, de hoofdstad van de ooit zo boomende 'sunbelt' in het zuidoosten van de VS.

Maar er dreigt een beetje gewenning: de maandelijkse stortvloed van vastgoedcijfers doet ons al snel vergeten wat voor een drama die boom en bust van de Amerikaanse vastgoedcrisis - de bron van jaren financieel-economische crisis - wel is.

Daar poogt NPR verandering in te brengen. En welke kunstvorm is er beter in over the top dramatiek dan opera? De Amerikaanse staatsradiozender vroeg bariton Timothy McDevitt de S&P Case/Shiller in opera te vatten. Perfect in noten samengevat klinkt de subprimecrisis zo. Het DJ-wereldje organiseerde al 'subprime' dubstepnachten. Het is nu alleen nog wachten op pakweg de grungeversie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud