Advertentie

Te mooi om waar te zijn?

Optimistische Duitse ondernemers, betere groeivooruitzichten in de VS, China dat (te) hard groeit, de euro die verder herstelt terwijl de obligatiemarkten zich gedeisd houden.

Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Wat is er gebeurd met de vaststellingen dat de rentelast voor de perifere landen niet te dragen is, de Europese financiële sector kwetsbaar blijft, de groei in de VS gebaseerd is op massale interventies van overheid en Fed, die van China op massale interventies van de overheid via overheidsbedrijven en (soms onzinnige) investeringen gekoppeld aan een wellicht ondergewaardeerde munt? 

Maar misschien hebben de markten wél gelijk. Al dat overheidsoptreden creëert gewoon tijd, en moreel hebben veel mensen daar bezwaren tegen: al dat dralen kan toch niet goed zijn, zou het niet veel eerlijker en kordater zijn bittere pillen door te slikken en schulden te herschikken, te saneren en te reorganiseren? 

Alleen, zoals Anatole Kaletsky zegt in zijn boek Capitalism 4.0, het kapitalisme barst niet, het buigt. Wanneer tijd en ruimte worden gecreëerd, lijkt het systeem zelf oplossingen te zoeken en te vinden. Soms is uitstellen en voor zich uit schuiven wel degelijk verstandig. 

Of zijn we nu te optimistisch? Meer over dit alles om 14.30 uur tijdens de chat. 

Advertentie
Gesponsorde inhoud