Te vroeg om banken te kopen

Zij die bankaandelen gekocht hadden, in de hoop snel te cashen eens Ambac gered werd, zijn er aan voor de moeite. De banken stoppen de tweede grootste obligatieverzekeraar ter wereld geen 3 miljard dollar toe, zoals aanvankelijk (ook door deze krant) gehoopt werd. Ambac moet het nu zelf doen door de uitgifte van 1 miljard dollar nieuwe aandelen en een soort converteerbare obligaties, nog eens goed voor 500 miljoen dollar.

Het trieste nieuws over Ambac is een zware klap voor de banken, zoals u kon lezen in een vorige Bear&Bull. Het oorspronkelijk draaiboek voorzag dat Citigroup, UBS, BNP Paribas en nog een resem andere 'grootheden' de obligatieverzekeraar snel wat kapitaal zouden toestoppen. Dat ze het er niet over eens geworden zijn over wie wat zou financieren, kan twee dingen betekenen:

  • Ofwel zijn de banken het erover eens dat de rol van Ambac uitgespeeld is op de obligatiemarkt en willen ze geen geld storten in een bodemloze put.
  • Ofwel kunnen de banken een reddingsplan financieel niet bolwerken door de turbulenties op de financiële markten.

Persoonlijk dicht ik dat laatste scenario meer waarschijnlijkheid toe. Aanvankelijk verwachten de meeste analisten dat Ambac sowieso zou gered worden door een occasioneel bankenconsortium. De verliezen (door een ratingverlaging van Ambac) zouden immers vele malen groter zijn, dan de kost van het gedwongen kapitaalinfuus.

Door Ambac zijn eigen boontjes te laten doppen, zeggen de banken impliciet dat ze hun cash liever opzij houden om nieuwe uitwassen van de kredietcrisis het hoofd te bieden. Uitwassen die wellicht meer dan een hypothetisch verlies van 70 miljard dollar (de mogelijke impact van een ratingverlaging van de obligatieverzekeraars) kunnen kosten. Met andere woorden: de kredietcrisis zal nog erger worden, de afschrijvingen zullen nog een tijdje aanhouden. Conclusie: het is te vroeg om banken te kopen. Tenzij u er niet om maalt om enkele euro's boven de bodemkoers te kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud