Advertentie

TechBull: Niet bull, niet bear, maar (ro)bot!

De financiële markten zijn markten gedreven door machines, wij handelen in hun markten, niet de onze. Dat zou zowat de conclusie kunnen zijn van een interessant artikel in het januari-nummer van Wired Magazine over Bull vs. Bear vs. Bot (nog niet beschikbaar online, wel op de iPad maar ik kan daar niet naar linken!). 

Felix Salmon van Reuters en Jon Stokes van Ars Technica beschrijven hoe machines niet enkel cijfers verwerken, maar ook nieuws interpreteren en die interpretaties naar algoritmes sturen die razendsnel beleggingsbeslissingen nemen en ook uitvoeren. 

Algoritmes worden onder meer ingezet door grote marktpartijen om grote orders uit te voeren zonder dat andere marktpartijen de kans krijgen hiervan gebruik te maken om zelf hun slag te slaan, andere algoritmes proberen door het camouflagewerk heen te kijken en de "financiële duikboten" toch te ontdekken. 

Een bepaalde "stijl" in het opzetten van de handels"bots" is het proberen te simuleren van menselijke beslissingsprocessen. Inmiddels laat men de bots hun ding doen zonder te proberen mensen na te bootsen - het soort en het aantal data dat ze onwaarschijnlijk snel moeten verwerken maakt dat dergelijke jobs gewoon niets meer met het menselijk redeneervermogen te maken hebben.

Jason Zweig van WSJ The Intelligent Investor wees een tijd geleden op de soms bizarre correlaties tussen heel verschillend lijkende beleggingen. Eén van de redenen is volgens hem het algoritmisch traden: de programma's detecteren samenhangende koersevoluties zonder zich te bekommeren wat de fundamentele redenen zouden kunnen zijn. Vervolgens spelen ze in op die correlaties en dat wordt dan nog versterkt door menselijke traders die proberen gebruik te maken van het momentum. 

Ondertussen proberen regelgevers, vooral na het 'flash crash' incident van 6 mei in de VS, greep te krijgen op de evolutie. Mijn collega Stijn Demeester schreef recent nog een artikel over deze stijd van "mens tegen machine", gebaseerd op de bevindingen van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission en van de Commodity Futures Trading Commission (hier het rapport in pdf).

Stijn citeerde de consultant Hirander Misra die zei niet te willen belanden in een systeem waar machines het overnemen van mensen. Tegelijk blijkt uit zijn uitleg dat we daar wel lijken naar te evolueren: 

Misra denkt dat binnen vijf jaar de eerste dergelijke algoritmes op de markt komen. Maar eigenlijk kunnen we nu al de vraag stellen. In het artikel van Wired zegt computerwetenschapper Michael Kearns (University of Pennsylvania):

Een fascinerende maar ook mij zorgelijk stemmende vraag: die algoritmes kunnen elk op zich genomen wel heel gesofisticeerd en efficiënt zijn, de problemen lijken vooral te beginnen wanneer ze op mekaar beginnen te reageren. Of evolueren we naar een wereldomspannend kunstmatig financieel brein, dat de financiële markten stuurt zonder dat mensen zelfs nog maar begrijpen wat er in die gigantische black box gebeurt?

Het is iets om over na te denken in deze dagen van dunne handel.

Lees ook: Voorspellingen met twitterdata gebruikt door hedgefonds

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud