Advertentie

Technische analyse toegelicht: technische formaties, Part 2!

Hier volgt een nieuwe gastbijdrage van Karel De Bie, marktstrateeg van BNP Paribas Fortis, over technische analyse. 

In een vorige bijdrage heb ik het gehad over de omkeerpatronen. Om het onderwerp over technische formaties af te sluiten, wil ik nu een kort woordje uitleg geven bij de voornaamste voortzettingspatronen. Dit zijn de zogenaamde vlagformaties en de continuatie hoofd en schouderformatie.

De vlagformatiesVlagjes zijn consolidaties die zich voordoen na een sterke stijging. Ze vormen een mooie koopgelegenheid voor diegenen die de voorgaande stijging gemist hebben (wat behoorlijk frustrerend kan zijn). Deze consolidaties hebben de vorm van een vlag (zoals in B) of van een wimpel (zoals in A of C).

Hoe een vlag traden? Wanneer de prijs door de bovenkant van de vlag breekt, dan heeft men een koopsignaal (a). Het laagste punt van de vlag (b) wordt dan als stop loss gebruikt, en zolang de prijs dan niet meer onder dit punt (b) valt, mag men ervan uitgaan dat de prijs verder zal stijgen. Het koersdoel wordt berekend door de verticale afstand van de stijging die we net vóór de vlag zagen, naar boven toe af te passen, en wel vanaf het laagste punt van de vlag. Eénmaal dit punt bereikt (c) kan men winst nemen. Een analoge logica bestaat voor de bearish vlag formaties:Een voorbeeld van vlagformaties zien we bij Alcoa in de periode 2010/2011. Op de grafiek zien we vijf vlagformaties met bijhorend koersdoel.

Continuatie hoofd en schoudersformatie

In mijn vorige bijdrage heb ik het gehad over de hoofd en schoudersformatie als omkeerformatie. Bij deze formatie stond het hoofd steeds in dezelfde richting als de voorgaande trend. Bij de continuatie hoofd en schouders formatie daarentegen, staat het hoofd haaks op de voorgaande trend (zie grafieken hieronder). In het geval van de bullish hoofd en schoudersformatie (linksonder) hebben we een koopsignaal wanneer de prijs boven de zgn. neklijn uit stijgt (dit is de rode stippellijn die de recente toppen verbindt).

Het koersdoel van deze formatie berekent men dan door de afstand van hoofd tot neklijn af te passen vanaf het punt waar de prijs door de neklijn is gegaan. We gaan er dus van uit dat de prijs zijn voorgaande opwaartse trend zal verder zetten. Voorwaarde hierbij, is dat de prijs vervolgens niet meer terug onder zijn neklijn valt. Een stop loss wordt dan ook niet al te ver onder deze neklijn gelegd. Voor de bearish continuatie hoofd en schouders formatie is de logica analoog.

In het voorbeeld hieronder (goud) hebben we een grote hoofd en schoudersformatie die zich tussen 2008 en 2009 voltrok. Toen goud in september 2009 door zijn neklijn ging (boven 1000) hadden we hier een koopsignaal met als minimum verwacht koersdoel 1300. Merk ook op dat we eind 2007 een mooi voorbeeld van een vlagformatie hadden.

 

Om het onderwerp over de technische formaties af te ronden, wil ik nog vermelden dat technische analyse al lange tijd bedreven wordt. De formaties die ik hier besproken heb, werden reeds uitvoerig beschreven in 1932 door een zekere Richard Schabaker in het boek “Technical Analysis and Stock Market Profits”.

Deze uitmuntende marktanalist voorspelde de crash van 1929, en zijn werk vormde de basis voor het boek “Technical Analysis of Stock Trends” dat na zijn dood door zijn schoonbroer Edwards en de MIT ingenieur Magee werd geschreven. Dit boek (dat overigens nog steeds in grote oplage verkocht wordt) wordt algemeen beschouwd als de bijbel van de technische analyse, en is een absolute aanrader voor iedereen die zich verder wil verdiepen in dit onderwerp.

Schabaker is echter niet de eerste die over technische analyse geschreven heeft. Die eer valt te beurt aan de Japanner Homma Munehisa, één van de grootste traders die ooit geleefd heeft. Reeds in de 18de eeuw schreef hij een aantal boeken die de basis vormden voor de zogenaamde Japanse candlesticks. Dit is een aparte discipline binnen technische analyse en zal het onderwerp uitmaken van mijn volgende bijdrage.

Lees ook de vorige afleveringen van deze serie: het eerste deel over de technische formaties, over Fibonacci en over de beperkingen van technische analyse.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud