korte metten

Telefoontweets

De Griekse premier Alexis Tsipras weet vandaag of hij zijn gevraagde verlenging van de huidige lening krijgt. ©REUTERS

Alle ogen zijn vandaag gericht op de cruciale vergadering van de Eurogroep, die zich vanaf 15 uur buigt over de Griekse vraag om de huidige lening te verlengen. Na het nodige spierballengerol van donderdag lijkt het er nu wel op dat er toch een deal in de marinade ligt.

Het begon al met telefoontjes tussen Athene en respectievelijk Berlijn en Parijs. De Griekse premier Alexis Tsipras trok meteen triomfantelijk Twitter op om aan te kondigen dat zijn babbels met Angela Merkel en François Hollande in een 'positieve toon' verliepen. Dat deed hij met een foto van zichzelf aan de telefoon:

On the phone with @fhollande He sincerely wants to find a mutually beneficial solution #Greece pic.twitter.com/IgaRu20dNF— Alexis Tsipras (@tsipras_eu) February 19, 2015

Nochtans zou hij moeten weten dat je met dat soort tweets best voorzichtig bent. Toen de Britse premier David Cameron een gelijkaardige tweet uitstuurde nadat hij bijna een jaar geleden een telefoongesprek had gevoerd met de Amerikaanse president Barack Obama - toen over het Oekraïneconflict - ontplofte Twitter met parodieën, waarvan we u toch vooral deze niet willen onthouden:

.@robdelaney @David_Cameron @BarackObama I'm now patched in as well. Sorry for the delay. pic.twitter.com/elLQcKcV3w— Patrick Stewart (@SirPatStew) March 5, 2014

Maar vanaf 15 uur deze namiddag is het wel degelijk bittere ernst. Yanis Varoufakis, de flamboyante Griekse minister van Financiën, zal dan tegenover zijn Europese collega's met duidelijke engagementen over de brug moeten komen om de gevraagde verlenging van zes maanden van het huidige steunpakket te verkrijgen.

Bart Haeck, onze vliegende reporter aan het Schumanplein, weet alvast te melden dat ook in EU-kringen te horen valt dat er ruimte is om tot een deal te komen. Varoufakis zal wel duidelijk moeten stellen welke besparingen, privatiseringen en hervormingen hij wel nog wil doorvoeren.

Voor de rest verliep deze ochtend als de spreekwoordelijke stilte voor de storm. Al is die stilte wel relatief, natuurlijk, als je verhalen hebt over een groot offensief tegen IS in Irak, Jan Jambon die een Europees anti-IS-propagandaplatform in de steigers zet, geheime diensten die een Franse IT-bedrijf hacken en proffen die buizen voor de Engelse taaltest (of gewoon weigeren de test af te leggen).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud