Advertentie

Telenet, de 'flappentap' van Euronext Brussel

Kabel- en mediabedrijf Telenet heeft een ijzersterke reputatie als cashkoe bij beleggers. Het bedrijf verblijdde de aandeelhouders twee weken geleden nog met een kapitaaluitkering van 4,5 euro per aandeel. En de onderneming wil zijn status als 'flappentap' blijkbaar bevestigen: Telenet maakte analisten op een meeting in Londen duidelijk het de bedoeling is om de komende twee jaar hetzelfde te doen, zo blijkt uit een rapport van KBC-analist Nico Melsens.

Telenet liet eerder al verstaan dat het zijn generositeit ten opzichte van de aandeelhouders wil bestendigen. Maar het bedrijf was nog nooit zo expliciet over zijn bedoelingen als maandag in Londen. Op twee slides, getiteld 'Shareholder remuneration strategy', berekent Telenet dat het in de periode tussen 2011 en 2013 1,5 keer de EBITDA extra schulden op de balans kan nemen. Volgens analisten betekent dat een te verdelen koek van zo'n 1,5 miljard euro. In 2011 betaalt Telenet de aandeelhouders al ruim 500 miljoen euro uit. Het bedrijf heeft dus de ruimte om dat de twee volgende jaren opnieuw te doen.

Uit diezelfde slides heeft het bedrijf het alvast over 'recurrente beloning voor aandeelhouders'. Dat doet wel erg uitschijnen dat het bedrijf in 2012 en 2013 opnieuw 500 miljoen euro wil uitkeren, ook al wordt dat dus nergens expliciet beloofd.

Ondertussen bevestigt Telenet de intenties. 'We willen een soortgelijke uitkering doen, van zo'n 500 miljoen euro de komende twee jaar', zegt woordvoerster Evelyne Nieuwland. 'Of dat gelijk is aan 4,5 euro per aandeel hangt natuurlijk af van het aantal aandelen. Telenet wijst erop dat het bedrag van de uitkering nog wel kan verschillen, mochten er overnames worden gedaan.

Een andere factor die maakt dat Telenet alsnog de staart intrekt, zijn mogelijk financieringskosten, denkt Bank Degroof-analist Siddy Jobe. 'De bereidheid van de markt voor schuldherfinanciering kan meespelen.' Maar de analist heeft wel 4,5 euro per jaar staan in zijn projecties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud