Advertentie
korte metten

Telenet slaat zijn slag

Telenet-CEO John Porter slaat zijn grote slag ©Photo News

Telenet neemt Base over voor 1,3 miljard euro. Cash, gefinancierd met goedkope schulden. Meteen is het knusse duopolie met Proximus gebetonneerd.

Soms zijn er van die passages in analistenrapporten die je bijblijven. Dat was onlangs zo toen beurshuis UBS in een rapport over de Belgische telecom de relatie tussen Belgacom en de kabelaars - in essentie Telenet langs Vlaamse en Voo langs Franstalige krant - als een 'perfect duopolie' omschreef.

©RV

Dat duopolie is nog knusser geworden nu Telenet , gefinancierd met goedkope schulden, 1,3 miljard uittrekt voor KPN-dochter Base, de traditionele nummer drie van de markt. Voor KPN is de terugplooiing op de Nederlandse thuismarkt compleet. Vorig jaar huwden de Nederlanders hun Duitse mobiele dochter E-Plus uit aan het Spaanse Telefonica. 

De grote pineut in het verhaal is Mobistar , dat vanaf 2018 de Telenet-klanten én zowat een vijfde van zijn bedrijfswinst verliest. De ondernemingswaarde - beurskapitalisatie plus in dit geval forse schuldenberg - van Telenet stijgt deze ochtend voor het eerst boven 10 miljard euro uit. Mobistar daarentegen vernietigde de voorbije jaren aan de lopende band aandeelhouderswaarde door niet één boot maar een hele vloot kansen te missen.

©Mediafin

En u, als klant? Kort samengevat bent u de klos, tenzij u tegelijk ook aandeelhouder van Telenet bent. Hoe je het ook draait of keert, in essentie zijn er nu twee spelers die er echt toe doen op de Belgische deelmarkten: Telenet en Proximus in Vlaanderen, Proximus en in een latere fase mogelijk de combinatie Altice/Voo/Mobistar in Franstalig België.

Uiteraard bromt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo dat de telecomwaakhond BIPT moet waken dat er voldoende concurrentie is. Maar vergeet nooit dat diezelfde overheid grootaandeelhouder van Proximus-moeder Belgacom is. En dat het dividend van de telecomoperator elk jaar opnieuw het variabel gat in de begroting moet dichtrijden.

Met andere woorden: hoe knusser het duopolie en hoe meer de consument door de neus moet betalen voor telecomdiensten, hoe meer het dividend van de overheid verzekerd is. Hoe zo, belangenconflict? 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud