korte metten

The iPhone Company

The iPhone Company. ©Bloomberg

Vergeet Apple, zeg hallo aan 'The iPhone Company'. De Californische IT-trots moest dinsdagavond na de presentatie van de kwartaalresultaten ondervinden dat de beleggers vooral kijken naar de verkoop van het aantal iPhones. En dat ze de lat daar genadeloos hoog leggen.

Een zodanig lucratief en gretig verkopend consumentenproduct in de markt zetten dat je na een tijdje moeilijk nog beter kan doen? Apple heeft het voor elkaar gekregen. In het kwartaal dat liep van april tot juni gingen er in totaal maar liefst 47,5 miljoen iPhones over de toonbank. Dat is maar liefst 35 procent meer dan een jaar eerder. De omzet explodeerde zelfs met 59 procent (!) naar 31,4 miljard dollar. Het kleinood vertegenwoordigt onderhand al 63 procent van de hele groepsomzet. 

Stevige groeicijfers dus, maar op Wall Street weerklonk enkel teleurstelling. Analisten hadden de lat immers nog een tikkeltje hoger gelegd, op 48,8 miljoen iPhones. En ook over de prognoses voor het komende kwartaal stelde topman Tim Cook het analistenleger op Wall Street teleur: Cook stelt voor het lopende kwartaal een groepsomzet 49 à 51 miljard dollar in het vooruitzicht, terwijl het Wall Street-heir op 51,1 miljard dollar mikte. De lat lag hoog, Cook is er niet over geraakt. 

Terwijl voor Apple de lat genadeloos hoog ligt, ligt die elders een pak lager of is hij alleszins al flink gezakt. Premier Charles Michel had de afgelopen weken al serieus zijn best gedaan om de verwachtingen over de begroting en de taxshift terug te schroeven. Door de kabinetten te vragen ook na 21 juli nog beschikbaar te blijven, liet hij zich alvast niet vastpinnen op een landing voor de nationale feestdag. En nu is in regeringskringen ook al te horen dat die taxshift ook wel na de zomer kan. Kopbreker blijft het terugdraaien van de btw-verlaging op elektriciteit, wat de btw-inkomsten met een half miljard hoger zou kunnen jagen. 

Maar zo'n btw-verhoging weegt meteen op de energiefactuur, die sowieso al zal stijgen na het opkuisen van de groenestroomcertificaten en het in rekening brengen van de belasting op intercommunales. N-VA en Open VLD hoeden zich ook voor de verkapte belastingverhoging die zo'n btw-verhoging is. Daarom dat de btw-verhoging moet klikken in de bredere puzzel van de taxshift. Die verschuiving van de lasten op arbeid naar verbruik, vervuiling en vermogen verloopt zo moeizaam dat een mens zich afvraagt of de lat onderhand al niet op de grond ligt. 

Voor de Griekse premier Alexis Tsipras is er niet één lat, maar wel ettelijke horden om over te springen. Woensdag legt hij in het parlement een tweede hervormingspakket voor. Met een hervorming van het juridische systeem is de inhoud iets milder dan de btw-verhoging die vorige week de Syriza-rebellie nog tot nieuwe hoogten dreef. Tsipras heeft dan ook de meer gevoelige items - zoals een belastingverhoging voor de boeren - voorlopig uit het plan gelicht. Dat helpt hem misschien voorlopig om de lieve vrede te bewaren, maar zijn regering mikt er tegelijk wel op om op 20 augustus een nieuwe horde te nemen tegenover de schuldeisers, met een afronding van de onderhandelingen over het noodplan. 

Woensdag startte ook het seizoen van de halfjaarresultaten - waar latten leggen en er al dan niet over springen schering en inslag is:

- Beeldvormingsgroep Barco profiteert van de rugwind van de sterke dollar en is nog optimistischer over de omzetgroei dan de analisten al waren. Barco schakelt trouwens over op een meer conservatieve boekhouding  – wat toe te juichen is – waar de hand van nieuwe voorzitter Charles Beauduin te zien is. Barco gaat onderzoek voortaan direct als bedrijfskosten boeken in plaats van ze op de balans te zetten en vervolgens mondjesmaat af te schrijven. Dat is in een wereld waar de spitstechnologie van vandaag morgen achterhaald kan zijn, veel verstandiger. 

Deceunink boekte in de eerste jaarhelft een omzetgroei van bijna 20 procent. De producent van deur- en raamprofielen is voor de tweede jaarhelft optimistischer dan bij het begin van het jaar.

- Ablynx kwam niet met resultaten, maar kan niettemin uitpakken met een verbreding van de samenwerking met de Amerikaanse farmareus Merck rond immunotherapie, de nieuwe heilige graal in kankerbestrijding. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud