Advertentie

Thrombogenics en de strijd met de speculant

Zeggen dat shorters karig zijn met commentaar, is hét understatement van het jaar. Maar we werpen niettemin een blik in de interne keuken van de grootste luis in de pels van Thrombogenics.

Lees de volledige analyse van de shorters bij zowel Thrombogenics als Delhaize in 'Dertien', de eindejaarsbijlage van De Tijd

Thrombogenics begon het jaar als grote publiekslieveling, een klein Belgisch bedrijf dat razendsnel de VS zou veroveren. Maar het aandeel tuimelde sinds zijn hoogtepunt op 9 januari 60 procent lager.

Het geesteskind van Désiré Collen is vandaag zelfs minder waard dan voor de goedkeuring van zijn eerste en enige geneesmiddel door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) eind vorig jaar. Het contrast tussen 2013 en 2012 kan haast niet groter zijn.

Entree

De entree van de eerste 'shorter', Perceptive Advisors, luidde de neergang van de Leuvense biotechnologiegroep in. 'Voor alle duidelijkheid: ik heb niets tegen het bedrijf', zegt Joseph 'Joe' Edelman, de oprichter van Perceptive Advisors. 'Ze hebben een goedgekeurd product. Ik stel enkel de grootte van de markt voor dat product in vraag.'

Edelman richtte zijn pijlen niet toevallig op Thrombogenics een week voordat het zijn geneesmiddel op de Amerikaanse markt zou lanceren. Zijn hefboomfonds dook op 7 januari voor het eerst op in de meldingen van nettoshortposities op de website van de Belgische beurswaakhond FSMA.

Elke speculant die meer dan 0,2 procent van de aandelen van een bedrijf leent van een derde partij, moet dat sinds 1 november 2012 melden aan de beurstoezichthouder. Iets wat de meeste shorters heel vervelend vinden, ze werken het liefst in alle anonimiteit. 'Je praat normaal nooit over je shortposities', reageert Edelman kortaf op onze vragen.

Shorters zoals Edelman speculeren op een koersval van een aandeel. Ze verkopen die geleende aandelen in de hoop ze later goedkoper op de beurs te kunnen terugkopen. Hun belangen staan haaks op die van de aandeelhouders en het management van de bedrijven die hopen op een koersstijging. De animositeit tussen de twee kampen is bijzonder groot in het geval van Thrombogenics.

De top van het bedrijf weigert pertinent te spreken met de speculanten à la baisse en vroeg zijn voornaamste aandeelhouders midden 2013 ervoor te zorgen dat de shorters geen nieuwe aandelen meer kunnen uitlenen. Het mocht niet baten.

Vandaag is liefst 13,5 procent van alle aandelen Thrombogenics uitgeleend (zie grafiek onderaan). Er dook in december nog uit het niets een nieuwe shorter op: het Newyorkse hefboomfonds D.E. Shaw. Het is met andere woorden dweilen met de kraan open

Beheerders van beleggingsfondsen lenen graag aandelen uit, want de 'leenvergoedingen' creëren extra inkomsten. Bij Belgische banken en brokers worden nagenoeg geen aandelen van klanten uitgeleend, maar bij Angelsaksische brokers is de praktijk standaard.

Edelman legt in ieder geval de vinger op de wonde. Niemand weet precies hoeveel patiënten in de VS in aanmerking komen voor een behandeling met Jetrea, het geneesmiddel van Thrombogenics tegen centrale blindheid. Schatten hoe groot de Amerikaanse markt voor Jetrea is, is nattevingerwerk. Analisten maken schattingen op basis van modellen. Wanneer ze één cijfertje veranderen in hun Excel-rekenblad maakt dat een gigantisch verschil in de verwachtingen voor de verkoop.

Pitbull

In België hoopte iedereen stiekem dat Thrombo de shorters lik op stuk zou geven met zijn halfjaarresultaten eind augustus. En dat die shorters vanzelf weer zouden vertrekken. Niet dus. Ondanks alle blufpoker van het management ging het bedrijf volledig onder de lat van de analisten en beleggers door

De shorters kregen gelijk, maar waren nog niet tevreden na een koersval van bijna 50 procent. Het leek wel alsof Perceptive Advisors als een pitbull zijn tanden in Thrombogenics heeft gezet. De jongste maanden trok Edelman zijn nettoshortpositie in Thrombogenics zelfs licht op tot 4,8 procent.

Het aandeel is in de laatste maanden van het jaar gevallen van 47 tot minder dan 20 euro. Waar ligt de bodem volgens Edelman en zijn collega's? Waarop wachten de shorters om winst te nemen op hun positie? Edelman & co zullen het niet aan onze neus hangen. Feit is dat de shorters een vergoeding betalen om aandelen Thrombogenics te mogen lenen. Ze doen dat niet zomaar. Ze hopen duidelijk dat er nog iets uit Thrombogenics te knijpen valt.

Het wordt ook steeds duidelijker dat Thrombogenics de marketing in de VS verkeerd heeft aangepakt. Het heeft geprobeerd Jetrea via oogchirurgen in de markt te zetten. Een spuitje Jetrea zou een dure oogoperatie vervangen. Die chirurgen hadden dus weinig te winnen bij de promotie van Jetrea. Een sensibilisering en opleiding van gewone oogartsen had allicht meer zoden aan de dijk gezet.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud