Advertentie

Thrombogenics: shorters bewijzen hun nut

Gewezen CFO Chris Buyse (links) en CEO Patrik De Haes. ©Dries Luyten

De gewezen beurslieveling Thrombogenics is van zijn voetstuk gevallen en heeft een gat geslagen in veel portefeuilles. De shorters hebben wederom hun nut bewezen.

Een financieel directeur die smalend doet over shorters. Het blijkt een alarmbel. 'We zitten met 10 procent toekomstige kopers', reageerde CFO Chris Buyse vorig jaar laconiek op het bericht dat liefst 10 procent van de aandelen van Thrombo waren uitgeleend om vervolgens te verkopen. Shorten, in het jargon.

Inmiddels is de zogeheten stock short ratio gestegen tot 12,3 procent, leert de FSMA-website. Afgelopen vrijdag steeg de ratio nog met 0,4 procentpunt. Dinsdagochtend kwam Thrombogenics met het bericht dat het voor een 'stand alone' gaat. Een eufeminisme voor .... de groep geraakt niet verkocht. Bovendien verlaat Buyse Thrombogenics. Het bericht kwam er allicht na tussenkomst van de beurstoezichthouder FSMA. Het aandeel was maandag ruim 10 procent gezakt. Dinsdag volgde een klap van ruim 30 procent.

Het is aan de FSMA om valsspelers zo veel mogelijk af te schrikken. De toezichthouder is een ‘analyse’ gestart naar de transacties in Thrombogenics. Dat kan leiden tot een formeel onderzoek en finaal tot een strafzaak. De FSMA stuurt niet alleen dossiers naar de parketten, maar kan sinds kort zelf boetes opleggen tot 2,5 miljoen euro. Het grote probleem is echter de bewijslast. Hoe link je de persoon die voorkennis heeft met diegene die handelt? Alleen dommeriken laten zich makkelijk vangen.

De toezichthouder zal ook Thrombogenics onder de loep nemen. Is het bedrijf niet te laat met informatie over de brug gekomen? Als dat zo is, moeten de toplui zich het meest zorgen maken. Falende communicatie valt gemakkelijker bloot te leggen dan insider trading.

De jacht op valsspelers kan niet hard genoeg zijn. De (eer­lijke) shorters daarentegen hebben nogmaals hun nut bewezen. Zij hebben het best hun huiswerk gemaakt. Zonder hun constante verkoopdruk was Thrombogenics niet tot 45 euro gestegen, maar misschien tot 70 of tot 80 euro en was de neergang nog veel pijnlijker geweest.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud