Advertentie

Tien dingen die u als belegger moet weten: van China over Galapagos tot Siemens

- De economische groei in China is in het eerste kwartaal nauwelijks bekoeld. Jaar op jaar groeide het bruto BBP 9,7 procent, tegenover 9,8 procent eind 2010. De inflatie versnelde in maart tot 5,4 procent, het hoogste peil sinds juli 2008. Dat is meer dan verwacht. Eens te meer wordt gevreesd voor hardere maatregelen om de economie af te remmen. 

- Om 14.30 uur krijgen we een zicht op de inflatie in de VS. Zoals bekend blijft de Fed daar inzetten op een soepel beleid, omdat het herstel toch nog broos lijkt. 

- Inflatievrees, niet in het minst door dat soepele Fed-beleid maar ook door de ontwikkelingen in landen zoals China, blijft de koersen van goud en zilver opdrijven.

- Goldman Sachs doet het weer: voor de derde keer deze week een negatief rapport de wereld insturen over de grondstoffen. Ze klinken heel uitgesproken negatief zelfs... voor de korte termijn, niet voor een periode van 12 maanden. Waar op korte termijn wél winst in zit, zijn de landbouwproducten waar de voorraden uitzonderlijk laag zijn voor heel wat belangrijke granen.Wat tegelijk slecht nieuws is voor ontwikkelingslanden, waar stijgende voedselprijzen een harde dobber zijn voor het budget van de doorsnee gezinnen. Ook slecht nieuws voor de dictaturen die met een onrustigere bevolking worden geconfronteerd.

- Het kredietratingagentschap Moody's heeft vrijdag zijn rating voor Ierland verlaagd an Baa1 naar Baa3, nog één trapje boven rommelstatus. De outlook is negatief. Gisteren was het kommer en kwel over Griekenland op de markten. Op één of andere manier lukken marktspelers er in om al maanden en maanden van de daken te schreeuwen dat Griekenland zijn schulden zal moeten herschikken, om dan toch nog in paniek te geraken wanneer dat scenario ook realiteit lijkt te worden.

Een land dat zwaar moet saneren en besparen waardoor de groei totaal keldert, blijkt het ook moeilijk te blijven hebben de financiën op orde te krijgen - echt een topeconoom moet men niet zijn om dat zien aan te komen. 

Ondertussen neemt het euroscepticisme toe. Publieke opinies zijn nu eenmaal vatbaar voor populisme, en het nut van Europa is een complex verhaal waar tegenover makkelijke slogans staan. De partij van de Ware Finnen zou zondag wel eens een grote overwinning kunnen boeken en daarmee een rationele aanpak van de europroblemen verder bemoeilijken. 

- De biotechnologiegroep Galapagos krijgt een tik van meer dan 20 procent nadat ze haar programma voor de ontwikkeling van reumamedicijnen moet bijsturen. Analist Jan De Kerpel van KBC Securities is teleurgesteld maar zegt dat het bedrijf feen 'one trick pony' is warvan het succes alleen afhangt van het mislukte GLPG0259.

- Omega Pharma haalde over het eerste kwartaal een omzet van 217,8 miljoen euro, 7,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is iets minder dan de 219,1 miljoen euro waar analisten gemiddeld op rekenden. België is de sterkhouder; de omzet in de groeimarkten stelde teleur. De groei wordt sterker gedreven door overnames dan door organische groei. 

-Internetreus Google bleef nabeurs met zijn kwartaalwinst onder de prognoses van analisten. De nettowinst (+21%) steeg minder fors dan de omzet (+29%), door een forse aanwervings- en marketingcampagne. De omzet - exclusief de omzet die Google meteen doorsluist naar partnersites - kwam met een forse klim van 29 procent tot 6,54 miljard dollar wel ruim boven de prognoses uit.

Conclusie? Voor het aandeel zelf zal er discussie zijn over de kostenontwikkeling, maar voor de bredere markt is eigenlijk de omzetontwikkeling veel belangrijker omdat ze een kijk geeft op de economische activiteit (advertenties) - en dat cijfer is zoals gezegd indrukwekkend.

- Nestlé zag zijn verkopen stijgen ondanks de duurdere grondstoffen. Dit volgt op de goede cijfers van Danone gisteren. 

- De gevolgen van Fukushima: Siemens denkt toch nog maar eens na over zijn plannen om een leidginggevende speler te worden in de nucleaire industrie. Zij zouden een partnerschap aangaan met het Rosatom (Rusland), maar het enthousiasme lijkt te bekoelen. 

Meer over dit alles tijdens de chat, die start om 12 uur. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud