Advertentie

Tien dingen die u als belegger moet weten van de euro over de banken tot Glencore

- De euro verstevigt tot 1,45 dollar en staat op het hoogste peil sinds januari vorig jaar. Uit het Beige Book blijkt een verbetering van de Amerikaanse economie, maar die is maar 'bescheiden' - niet van aard dus om de Fed de rente snel te laten optrekken.

Tegelijk lijkt de inschatting van het eurozonebeleid voorlopig ten goede te zijn veranderd. Zie bijvoorbeeld The Wall Street Journal met het verhaal hoe de Duitse minister van financiën, Wolfgang Schäuble, Angela Merkel wist te overtuigen constructiever uit de hoek te komen in de eurocrisis. Tegelijk mogen we er niet van uitgaan dat strijd gewonnen is - het IMF wijst op de kwetsbaarheid van de Europese banken, ook heel wat kleine en middelgrote Spaanse spaarbanken. 

- Over het IMF en de banken gesproken: volgens de instelling zijn Dexia en KBC samen gezonder dan de meeste Europese banken. Nogal wat analisten zeggen van Dexia dat ze te afhankelijk zijn van financiering via de markten in dat de bank meer toegang zou moeten krijgen tot deposito's van gezinnen en bedrijven. Het IMF heeft een soortgelijke kritiek op de Europese banken in hun geheel, maar is dus positief over Dexia en KBC samen. 

- Vrijdag publiceert China groei- en inflatiecijfers. Een te sterke inflatie leidt tot hardere maatregelen om de Chinese economie af te koelen, maar het is wachten tot morgen voor de officiële cijfers, al is nu al sprake van 5,3 procent tot 5,4 procent inflatie volgens een anonieme bron aan een televisiestation in Hongkong. Overigens publiceert ook de VS morgen inflatiecijfers. 

- Nabeurs komt Omega Pharma met een update en nog later vandaag, na slot van Wall Street, publiceert Google kwartaalresultaten.

- De sector voeding reageert positief op de sterke kwartaalomzet van Danone

- Goud en zilver stijgen - er zijn ook berichten dat de vraag naar zilver ook in India in de lift zit. Inflatievrees doet beleggers ook naar de edele metalen grijpen. 

- De industriële grondstoffen staan dan weer licht onder druk, juist omdat wordt gevreesd dat de stijging van de olie en van landbouwproducten de centrale banken hun beleid toch gaat doen verstrakken.

- De Aziatische groei stuwt de Australische dollar hoger. De bevestiging dat Glencore naar de beurzen van Hongkong en Londen met 20 procent van het kapitaal ter waarde van 11 miljard dollar, is ook een hart onder de riem voor grondstoffenbeleggers. De groep - die 7,8 procent heeft van Nyrstar - gaat met het geld overnames doen. 

Meer over dit alles tijdens onze chat, van 12 uur tot 12.30 uur. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud