Advertentie

Tien dingen die u als belegger moet weten: van Japan over zilver tot Bekaert

Update: zie ook de analyse van Goldman Sachs, dat rekening houdt met een correctie op korte termijn voor de grondstoffen.

- De kernramp in Japan behoort nu tot de Tsjernobylklasse. De economische gevolgen zijn nog groter dan al werd gedacht. 

- Alcoa gaf de aftrap van het resultatenseizoen. De nettowinst was licht boven verwachting, de omzet licht onder. De vooruitzichten voor dit jaar zijn goed. Het bedrijf vaart wel bij de grondstoffenhausse terwijl de meeste andere bedrijven daar last van hebben - het zal interessant zijn te zien hoe die andere bedrijven omgaan met de kostenstijgingen. Toch niet vergeten, zo zegt Koen De Leus van Bolero, dat arbeidskosten nog altijd 60 tot 70 procent van de bedrijfskosten voor hun rekening nemen. 

- Verwachtingen voor het Europese resultatenseizoen (dat met vertraging komt, het is tenslotte Europa): Credit Suisse ziet dat de winstmarges van de Europese bedrijven dicht bij hun cyclisch hoogtepunt zitten, de verwachtingen zijn hooggespannen maar de bedrijven zelf worden voorzichtiger. 

- Het IMF vindt dat de dollar nog altijd wat te duur is terwijl de yuan substantieel te zwak is. De euro is correct gewaardeerd. 

- Er is, nog steeds volgens het IMF, een herstel met twee snelheden: in de groeilanden is de economische groei ruim drie keer hoger dan in de rijke landen. 

- IMF: de stijgende voedsel- en grondstoffenprijzen verhogen de sociale en economische spanningen, vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 

- IMF: sommige landen moeten dringend iets doen aan hun overheidsfinanciën. De VS worden hierbij genoemd. Overigens wordt in de VS druk onderhandeld tussen Democraten en Republikeinen over het optrekken van het 'schuldenplafond'. Indien dat niet gebeurt, is het mogelijk dat de VS in gebreke blijven op hun schuld want het schuldenplafond heeft ook betrekking op rentebetalingen. Het ministerie van financiën zegt dat de schuldenlimiet wordt bereikt op ten laatste 16 mei en dat er tegen 8 juli een wanbetaling kan volgen. Om één of andere reden lijkt er geen paniek te zijn over deze ontwikkelingen, wellicht denken de markten dat de situatie binnenkort wel ontmijnd zal geraken. 

- GBL geeft vanmiddag de aftrap van het jaarvergaderingenseizoen. Wat is de toekomst van GBL precies nu Albert Frère zijn andere spilholding, NPM, van de beurs gaat halen? 

- Het zilver, quote uit de krant (en in de lijn van onze eerdere blogpost): zilver zal stijgen tot 50 dollar per ounce, zo voorspelt Edel Tully, UBS-analist, wegens kooporders van speculanten. Vervolgens kan het weer snel lager gaan, 'het vergt heel wat moed om nu nog zilver te kopen.' 

- Bekaert verdwijnt uit de favorietenlijst van RBS - de analisten zien voorlopig geen ruimte voor significante positieve verrassingen. 

Meer over dit alles tijdens de chat van 12 uur tot 12.30 uur. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud