Advertentie

Tijdelijke dip of serieuze correctie voor de boeg?

Wall Street (foto Bloomberg) incasseerde dinsdag zijn grootste verlies in het nog prille beursjaar 2011. 

De vraag die we ons stellen (die ook tijdens de middagchat aan bod kwam): is dit een zoveelste tijdelijk dipje in een lange hausse? Of is dit het begin van een serieuze correctie, nu inflatieschuwe centrale bankiers wereldwijd het beleid verstrakken?

Voorzichtige beren die we zijn, denken we eerder aan de tweede mogelijkheid. Overigens, zo zegt mijn collega  Kurt Vansteeland, stel dat de Federal Reserve blijft vinden dat deflatie het grotere gevaar is eerder dan inflatie, dan dreigen een bruuske waardevermindering van de dollar en allerlei financieel-politieke spanningen op wereldvlak. Tussen China en de VS bijvoorbeeld.

Dat valt overigens ook op: het macronieuws, gekoppeld aan politiek nieuws, is zeker op kortere termijn van grotere invloed op de beursevolutie dan bv de bedrijfsresultaten op zich. De belangrijkste factor achter de beursstijgingen was het injecteren van zo goed als gratis geld door de centrale banken. Alleen, nu is het inflatiethema terug van weggeweest en kijken de markten vooruit naar renteverhogingen.

Dat gezegd zijnde, een correctie van zo'n 20 procent is niet noodzakelijk iets om over te treuren: het zou ook mooie instapgelegenheden bieden.

Wat denkt u, tijdelijke dip of serieuze correctie voor de boeg?

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud