Toespraak Bush: gebakken lucht?

De Amerikaanse president Bush stak op 31 augustus de beurzen wereldwijd een hart onder de riem met een officiële toespraak over de problemen op de hypotheek- en huizenmarkt in de VS.

Hij beloofde onder andere dat het Federaal Agentschap voor de Huisvesting (FAH), dat hypotheekleningen verzekert van mensen met een middelmatig of laag inkomen, ook de leningen van wanbetalers zal verzekeren. Dat moet inbeslagname en gedwongen verkoop vermijden. De herfinanciering van een woonkrediet tegen een lagere rente wordt fiscaal minder afgestraft.

Het Britse weekblad The Economist bestempelt de woorden van de Amerikaanse president vooral als een politiek en geen economisch signaal. Waar het Bush vooral om te doen is, hekelt The Economist, zijn de stemmen van de Amerikaanse staatsburgers die uit hun hypotheeklening niet kunnen terugbetalen en daardoor hun huis dreigen kwijt te raken. De Democraten, met Hillary Clinton op kop, kruiden immers hun verkiezingscampagnes in aanloop naar de presidentsverkiezingen volgend jaar, volop met bezorgde toespraken over de 'lamentabele situatie van veel Amerikaanse huiseigenaars'. Bush moest iets doen, ook al omdat de Republikeinen serieus achterop liggen in de race naar het Witte Huis.

Yves Smith doet op Marketmovers de maatregelen die Bush vrijdag uit zijn mouw schudde, af als 'cosmetische ingrepen'. 'There's much less there than meets the eye', sneert Smith. 'De herfinanciering van woonkredieten wordt dan wel minder belast, maar dat is hulp voor mensen die al uit hun huis gezet zijn.'

Ook de steun uit de hoek van het FAH schiet tekort, omdat de instelling geen 'huizenhoge' woonkredieten (waar veel arme Amerikanen mee worstelen) kan verzekeren, en schuldenaars nog altijd aan een serieus aantal vereisten moeten beantwoorden.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud