korte metten

Too big to merge

Een computerchipwafer zoals Applied Materials en Tokyo Electron er maken. Alleen zullen ze die in de toekomst niet als fusiegroep maken. ©EPA

Het is weer een beetje 'Merger Monday'. Met dank aan Capgemini, dat diep in de buidel tast voor een Indiase outsourcer. Maar twee fabrikanten van machines om chips mee te maken, bewijzen dat niet elke overname een feest is. Na anderhalf jaar blazen Applied Materials en Tokyo Electron de boel gewoon af.

'Too big to merge'. Dat is de facto het probleem bij de afgeblazen fusie tussen de twee reuzen in de sector van machines om chips mee te maken. Of preciezer: machines die de plastic wafers maken waarin dan de verbindingen gelegd worden waardoor dat stukje plastic plots het kloppende hart van een of andere stuk technologie wordt.

Beide bedrijven dreigden een wel heel dominante marktpositie te krijgen door hun samengaan, een deal van zowat 7 miljard euro. Giganten als Samsung en Intel waren nu al de grootste klanten van de Applied Materials  en Tokyo Electron apart, en het wegvallen van de concurrentie was een te grote struikelsteen voor de Amerikaanse concurrentiewaakhond, blijkt nu.

Dat probleem lijkt zich niet te stellen voor de IT-dienstverlener Capgemini  . Het Franse bedrijf telt vlotjes 3,7 miljard euro neer voor een Indiase outsourcingspecialist. Igate, heet dat ding. Misschien niet meteen een naam die een belletje doet rinkelen, maar het bedrijf telt wel zowat 33.000 werknemers. Het is een van de grootste overnames in de geschiedenis van zowel Capgemini zelf als die van de sector in zijn geheel.

Intussen loopt de dodentol in Nepal, na de zware aardbeving van afgelopen weekend, angstwekkend snel op. Er is nu al sprake van 3.200 doden, maar dat is zeker niet het definitieve cijfer. Hulpverleners zijn nog volop aan het zoeken naar slachtoffers - en hopelijk ook nog wat overlevenden - die onder het puin van ingestorte gebouwen liggen.

En verder:

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud