Tussen vrees voor trage groei of crisis en vrees voor oververrhitting

De Europese markten gaan lager vandaag. Het bedrijfsnieuws zette aan tot voorzichtigheid. UBS maakte slechter dan verwachte resultaten bekend. Nog opvallend: de Australische centrale bank trok voor de tweede maand op rij de rente op, de eerste centrale bank die zoiets doet dit jaar.

De eerste keer dat Australië dit deed reageerden de markten nog euforisch, omdat ze het als een teken beschouwden dat de crisis voorbij is.

Dit keer blijft een dergelijke reactie uit. Terwijl wordt beseft dat de schade van de crisis nog jaren kan wegen op de economie, zeker in Europa en Noord-Amerika, is er blijkbaar vrees voor inflatie en oververhitting in Azië en Australië.

Gisteren schreven we al dat er vrees bestaat voor de over-stimulering van de economie in China. Vandaag bericht Bloomberg dat de Chinese bankenwaakhond het schuldenniveau van sommige vastgoedontwikkelaars gaat checken, omdat de prijsstijgingen voor het vastgoed excessief dreigen te worden.

Het is een merkwaardige situatie waar in een geglobaliseerde wereld zowel vrees bestaat voor te trage groei of zelfs een nieuwe recessie als voor inflatie en oververhitting. 

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud