Tweede stimulusplan?

'We have misread the economy', zei de Amerikaanse vice-president Joe Biden in een interview met ABC News. 'We hadden onvolledige informatie', probeerde president Barack Obama enigszins te nuanceren. Dinsdag liet Laura Tyson, adviseur van Obama, er evenwel geen twijfel over bestaan: 'Het stimulusplan ter waarde van 787 miljard dollar dat in februari werd goedgekeurd, was wat te klein. Het plan zal een positief effect hebben maar de patiënt is zieker dan gedacht.'

Wat is er nu aan de hand? Denkt men in de VS aan een tweede stimulusplan of niet? Het moge duidelijk zijn dat het Obama-team hier en daar een proefballonnetje oplaat om te kijken of daar een politiek draagvlak voor is. Het lopende stimulusplan zal vooral impact hebben in het derde en in het bijzonder in het vierde kwartaal. Maar als het zo lang duurt, is het dan inderdaad niet verstandig om nu al de basis te leggen voor een tweede plan?

Beleggers nemen de proefballonnetjes serieus en zien het als een teken dat de 'groene scheuten' geen stevige planten zullen worden (voor wie de beeldspraak nog niet beu is...). Het eerste Amerikaanse stimulusplan heeft inderdaad deels gefaald. De werkloosheidgraad blijft stijgen en was 9,5 procent in juni. Obama zelf gaat ervan uit dat die tot 10 procent zal stijgen.

Het werkloosheidscijfer is in principe een achterlopende indicator. Maar stel dat het een voorlopende indicator wordt. Dat is volgens The Big Picture zeker niet onmogelijk. Meer werklozen kan snel leiden tot nog meer wanbetalingen op hypotheek- en kredietkaartschulden en dus tot nog meer afschrijvingen bij banken en het hele circus is weer begonnen. Dat proces is eigenlijk al een hele tijd aan de gang. De cijfers over de wanbetalingen op kredietkaart- en woonleningen, die dinsdagavond werden gepubliceerd, spreken boekdelen.

Kortom, de economie in de VS, en bij uitbreiding de economie wereldwijd, kan wel een duwtje in de rug gebruiken. Maar is daar nog budgettaire ruimte voor? In China wel, maar in de VS en in de eurozone lijken de begrotingen nu al op hun tandvlees te zitten. Voorts lijkt het ook onwaarschijnlijk dat het Congres een tweede stimulusplan zal laten passeren. Of het moet zijn dat een nieuwe economische schok de nodige politieke goodwill creëert...

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud