Uitkijken naar JPMorgan

Zijn Wall Streets financiële reuzen er in geslaagd 2009 in schoonheid te eindigen? Vrijdag krijgen we al voor een stuk een antwoord op die vraag, want even voor de Amerikaanse beurzen hun deuren openen, komt JPMorgan Chase, naar marktwaarde de grootste bank van de VS, met zijn resultaten voor het vierde kwartaal naar buiten.

Verwacht wordt dat JPMorgan ook nu weer een stevige winst zal kunnen voorleggen. Analisten geraadpleegd door het persagentschap Bloomberg gaan er gemiddeld van uit dat de financiële groep in de laatste drie maanden van het jaar een nettowinst van 2,57 miljard dollar of 60 cent per aandeel heeft geboekt. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar was JPMorgan nog goed voor een winst van 702 miljoen dollar, of 7 dollarcent per aandeel.

Net als in de voorgaande kwartalen zal JPMorgan het grootste deel van zijn winst ook dit keer te danken hebben aan de sterke prestatie van zijn zakenbankpoot. Dankzij de heropleving van de aandelenmarkten en de recente golf van aandelen- en obligatie-uitgiftes zag deze divisie haar omzet immers opnieuw sterk toenemen.

JPMorgan mag dan wel een van de zeldzame banken zijn die nooit verliezen hebben moeten slikken gedurende de financiële crisis, de groep rond topman Jamie Dimon is niet helemaal immuun voor de economische malaise in de VS.

In het derde kwartaal moest JPMorgan opnieuw extra geld opzijzetten voor woon- en kredietkaartleningen die niet worden terugbetaald. Analisten kijken nu uit naar hoe die slechte kredieten zijn geëvolueerd in de laatste drie maanden van vorig jaar, en of er opnieuw extra reserves werden aangelegd. 

Met JPMorgan komt meteen ook de hele resultatenstroom in de Amerikaanse financiële sector op gang. Zo komt Citigroup op dinsdag 19 december met cijfers naar buiten, terwijl het een dag later de beurt is aan Bank of America.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud