Advertentie

Valt de openbare schuld op toekomstige generaties?

Heel geestige blogpost van Ivan Van de Cloot (hoofdeconoom Itinera) over de "fallacy of composition" waar we het gisteren over hadden. Op Ivan's musings stelt hij de vraag "Valt de openbare schuld op toekomstige generaties? (fallacy of composition en andere kwesties)".

In een soort dialectische beweging geeft hij de orthodoxe visie: 

 

Vervolgens is er de onorthodoxe visie (die minstens als voordeel heeft, dat ze grappig kan zijn):

Commentaar van Ivan: alles draait om de herverdeling tussen groepen: "er is dertig jaar veel schuld aangemaakt (Mathot-doctrine) maar helaas waren mijn ouders niet de houders van al die overheidsobligaties."

 

Maar dan nu de synthese van deze these en antithese:

Ik ga grif akkoord met de stelling dat we de fout niet mogen maken om logica voor huishoudens over te dragen aan de overheid en het geheel van de economie (fallacy of composition) en dat we ons moeten behoeden voor simplistische redeneringen op basis van de nationale rekeningen op statische wijze. Toch is er vandaag toch wel reden om te stellen dat iemand als James Buchanan ergens gelijk had om in te gaan tegen de voluntaristische stroming van Abba Lerner en zijn functional finance.

Ja de overheid kan in theorie de economie stabiliseren door overheidsuitgaven etc maar vandaag zijn we toch ook ontnucherd in de vooruitziendheid van de overheid.

Ja het klopt dat iemands besteding iemand anders inkomen is, toch betekent het feit dat velen ten prooi vallen aan de fallacy of composition niet dat de waarschuwingen dat de overheid een disciplineprobleem heeft inzake begrotingszaken onterecht zijn of waren.

Waar we altijd moeten rekening mee moeten houden is dat wegens het aard van het onderwerp, vooral ideologische interpretaties opgeld maken zodat de gebruikers van de economische discipline argumenten enkel gebruiken (en misbruiken) voor hun persoonlijk doel en niet voor de intellectuele zuiverheid. Daar zullen we mee moeten leren leven.

 

"Ongetwijfeld stellen zich voor velen op dit vlak nu meer vragen dan er antwoorden gegeven zijn", zo geeft hij toe, "maar misschien is dit net interessant." Op het einde van de blogpost op Ivan's musings vindt u een literatuurlijst om het probleem verder uit te diepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud