Van Stiglitz over Volcker naar Di Rupo: the bankers did it!

Het zal ongetwijfeld met de Lehman-verjaardag te maken hebben, maar bankiers zijn dezer dagen weer iedereens favoriete 'whipping boys'. Elio Di Rupo stak vanmorgen op de RTBF-radio opnieuw een j'accuse aan het het adres van de banken af, evenals in Le Soir en grote delen van de Franstalige pers. Zo komt de PS-voorzitter met de idee dat banken een bijdrage moeten storten aan een soort waarborgfonds, zodat ze in barre tijden niet meer telkens bij de overheid moeten aankloppen.

Maar dat is nu net één van de zaken waar internationaal aan wordt getimmerd. De nieuwe Bazel-kapitaalnormen voorzien in zo'n 'spaarpotje' dat banken in goede tijden moeten spijzen, vergelijkbaar met het 'fonds voor algemene bankrisico's' dat Belgische banken onder de Belgische boekhoudnormen aanwendden om hun resultaten te 'masseren'.

Niet alleen Di Rupo richt zijn pijlen op de banken. Ook de vermaarde Columbia University-econoom Joseph Stiglitz vindt dat banken al te gemakkelijk weer naar 'business as usual' overschakelden. 'In de VS en veel andere landen zijn banken die 'too big to fail' zijn alleen maar groter geworden', verbaast Stiglitz zich in een interview met Bloomberg. 'De problemen zijn erger dan ze in 2007 voor de crisis waren'.

Ook Paul Volcker, ex-voorzitter van de Federal Reserve, adviseur van de Amerikaanse president Obama en in alle opzichten een reus in bankzaken, vindt dat banken kleiner moeten worden. Vandaag trekt Obama overigens zelf naar Wall Street, waar hij op Federal Hall (recht tegenover de New York Stock Exchange) zijn visie over de financiële sector 1 jaar na Lehman zal geven.

KVS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud