Advertentie

Vergeten bakermat

Mr. Market heeft een nieuwe thuis! Voortaan vindt u zijn column elke zaterdag op Bear&Bull. Uw reacties zijn natuurlijk nog steeds even welkom.

U komt ongetwijfeld ooit wel eens in Brugge, beste lezer. En wat bezoekt u dan: de Halletoren, het Begijnhof, het Groeninge-museum, Oud Sint-Jan? Of gaat u gewoon shoppen in de Steenstraat? Ik durf in ‘mijn’ Brugge al eens vrienden of familie een rondleiding te geven waar geen van die klassiekers in voorkomt. Waar ik uit een zekere beroepsmisvorming wél altijd halt hou - ik vrees soms tot verveling van de toehoorders - is Huis Ter Buerze aan de Vlamingstraat.

Gewoon omdat het bizar is dat zo weinig mensen er halt houden. Want Ter Buerze, vlak bij een spuuglelijk De Slegte-gebouw, is niet minder dan de bakermat van de beurs. Daar stond in de 14de en 15de eeuw de herberg Van der Beurze, waar Italiaanse handelaars hun lakens en textiel ruilden voor de pelsen en de gepekelde vis van de ‘oosterlingen’, de handelaars uit het Balticum. Met de Brugse herbergier Van der Beurze als go-between. En dus hebben we de begrippen beurs, bourse, Börse, bolsa of borsa aan dat plein in Brugge te danken.

De Nederlanden waren in nog meer opzichten de bakermat van de beurshandel. In Antwerpen stond het eerste echte beursgebouw, in de vroege 16de eeuw. De latere beurzen van Amsterdam en Londen haalden daar hun mosterd. Grote 16de-eeuwse bankiersfamilies als de Fuggers of Hochstetters streken neer in Antwerpen, toen het epicentrum van financiële spitstechnologie als het endossement of het disconto.

De Brusselse beurs heeft sinds haar oprichting in 1832 nooit echt een pioniersrol vervuld. Maar rond 1900, toen kleurrijke figuren als baron Empain of Alfred Löwenstein de wereld veroverden, moest Brussel alleen Londen, New York en Parijs laten voorgaan als nog invloedrijkere financiële centra.

Net daarom is het zo jammer dat nergens in België een Museum voor Financiële Geschiedenis is, zoals er wel een op Wall Street - onderaan Broadway - prijkt. Voor ‘Brugge 2002’ huisde in Ter Buerze de briljante tentoonstelling over het financiële vernuft van de Medici’s, maar helaas heeft die voltreffer nooit een vervolg gekregen.

Ter Buerze huisvest nu de vrije radio VBRO, maar zou als bakermat van de beurshandel eigenlijk perfect zijn voor een beursmuseum. En een fijne tandem met die andere Belgische uitvinding: het Frietmuseum aan de overkant van de straat, in de Saaihalle.

In Antwerpen valt van een eerbetoon aan de pioniersrol in het financiewezen al evenmin iets te bespeuren. Het beursgebouw staat er al jaren te verkommeren. En je kan ook niet zeggen dat het Brusselse beurspaleis bezoekers met open armen ontvangt. Voor hogescholen is er wel ‘de beurs op donderdag’, waar studenten uitleg krijgen over de basics van de beurshandel.

Regelmatige rondleidingen zijn er niet voor bezoekers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de beurs van Frankfurt. De Duitse beurs is dagelijks te bezoeken. Voor een zacht prijsje kan je zelfs opteren voor een viprondleiding. In Frankfurt besteden ze tussen haakjes wél ampel aandacht aan de beursgeschiedenis, inclusief de oorsprong van het begrip Börse in Brugge.

Nochtans oefent ‘de beurs’ wel degelijk een fascinatie uit op het brede publiek. Dat leren jaar na jaar de bezoekersaantallen op Open Monumentendag, de enige dag waarop het beurspaleis zijn deuren wijd open gooit. De jongste editie van Open Monumentendag in Brussel lokte 3.250 bezoekers naar de beurs, goed voor een stekje in de top drie. Het beurspaleis moest alleen de villa van beurslegende baron Édouard Empain (meer dan 4.000 bezoekers) en de fascinerende ondergrondse ‘stad’ aan de Coudenberg (bijna 4.000 bezoekers) laten voorgaan.

We jammeren vaak dat van de stroom van 210 miljard euro die de Belg op een spaarboekje parkeert, slechts een paar druppels hun weg naar de beurs vinden. Het zou al beetje helpen, mochten we erin slagen de Belg tenminste fysiek de weg naar de beurs opnieuw te laten vinden, door in Brugge, Antwerpen of Brussel de rijke en boeiende financiële geschiedenis van onze contreien in beeld te brengen.

Kurt Vansteeland

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud