'Verloning Solvay-topman zet rem op dividendgroei'

©Dieter Telemans

In een rapport van 50 pagina’s argumenteert het beurshuis Sanford Bernstein waarom Solvay zijn doelstellingen in 2016 niet zal halen in en waarom aandeelhouders de komende jaren niet meteen op extra dividend moeten rekenen.

Het beurshuis Sanford Bernstein start de opvolging van Solvay met een verkoopadvies en een koersdoel van 98 euro. Daarmee is Jeremy Redenius meteen de meest pessimistische van alle Solvay-analisten. 

Solvay is actief in veel interessante markten, maar we zien tekenen dat de marges onder druk zullen komen te staan.
Jeremy Redenius
Analist Bernstein

'Solvay is actief in veel aantrekkelijke markten. Veel activiteiten draaien momenteel recordmarges maar we zien signalen opduiken dat die onder druk zullen komen te staan. The risks are on the downside.'

Een overzicht van enkele kritische bemerkingen:

- We verwachten prijsdruk voor soda ash, dat gebruikt wordt doorg lasproducenten en waarvoor Solvay wereldleider is. 'Turkse spelers zetten de komende jaren extra fabrieken neer, waar tegen een lagere kost geproduceerd zal worden. Dat zal effect hebben op de fabrieken van Solvay in Zuid-Europa.'

- Victrex spreekt over prijsdalingen voor PEEK, een van de hoogtechnologische kunststoffen die ook Solvay maakt. 

- Het beurshuis verwijst - net als Goldman Sachs - ook naar het risico dat olie- en gasbedrijven door de olieprijsdaling investeringsprojecten uitstellen en dus minder chemicaliën nodig hebben om putten te boren. Ook de krimp van de Braziliaanse economie zal zich laten voelen in de resultaten. 

- Bijkomende capaciteit in de polyamidesector (kunststof voor automobielsector) zal ervoor zorgen dat de 100 miljoen euro geplande kostenbesparingen niet meteen zullen leiden tot margeverbeteringen in de Solvay-divisie.

De criteria voor het berekenen van de verloning voor CEO Christian Jourquin zullen een rem zetten op de dividendgroei en de generatie van vrije kasstroom.
Jeremy Redenius
Analist Bernstein

Redenius wijst ook met de vinger naar het remuneratiecomité van Solvay. ‘We maken ons zorgen dat de verloning van CEO Jean-Pierre Clamadieu te weinig rekening houdt met cashgeneratie en echte winsten, maar eerder gebaseerd is op de recurrente bedrijfskasstroom’, klinkt het. ‘Dat zal een rem zetten op dividendgroei en de generatie van vrije kasstromen’.

Een dividendknip moeten beleggers evenwel niet vrezen. 'Minstens een stabiel dividend' is namelijk een heilige koe binnen de Solvay-familie. Maar groei moeten ze ook niet verwachten. 'Hoewel Solvay het dividend in 40 jaar nog nooit heeft verlaagd, is de dividendgroei sinds 2006 (minder dan 2 procent per jaar) niet echt indrukwekkend', klinkt het. 'En we denken dat het dividend tot 2016 stabiel zal blijven. (klik op tabel hiernaast) En zelfs dan volstaat de vrije kasstroom niet om de dividenden te financieren. Er zijn te veel factoren die de vrije kasstroom inperken, waaronder stevige investeringsbudgetten, pensioenbetalingen en herstructureringskosten.'

Ten slotte nog dit. 'We maken ons zorgen over de grote omvang van het corporate center van Solvay. De kosten ervan lopen op tot 3 procent van de omzet. Bij weinig bedrijven in de industrie is dat meer', klinkt het. (klik op tabel hiernaast).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud