Volcker-vrees, the sequel

Een nieuwe dag, een nieuw rapport over de mogelijke impact van Obama's nieuwste bankenvoorstellen op de financiële sector. Sinds president Barack Obama enkele dagen geleden zijn beruchte plan voor de Amerikaanse bankensector voorstelde, regent het dagelijks analistenrapporten over de mogelijke financiële gevolgen van die zogeheten Volcker-regel.

Even kort in  herinnering brengen waar die 'Volcker-rule', genoemd naar de voormalige Fed-voorzitter Paul Volcker, precies voor staat: Amerikaanse instellingen die ook als commerciële bank actief zijn zullen niet langer voor eigen rekening mogen traden, en er moet een limiet komen op de omvang van de banken. Dit alles om te vermijden dat ze weer 'too big to fail' zullen worden. 

Obama's voorstel is nog bijzonder vaag en het staat nog helemaal niet vast of zijn plannen ook een stemming in het Amerikaanse Congres zullen overleven. Maar dat belet analisten niet om volop te speculeren op welke gevolgen de Volcker-rule kan hebben op de (Europese) banksector.

Vandaag is het de beurt aan Jaap Meijer, de Nederlandse analist van het Britse beurshuis Evoluition Securities. Echt hoopvol steekt Meijer alvast niet van wal in zijn rapport, 'From Volcker with love?: 'De Volcker-regel kan een zware impact hebben op de zakenbanken, en we denken dat hij een ernstige bedreiging kan vormen voor hun winstgevendheid en hun business model', luidt het.

Als Obama's bankenplan beperkt zou blijven tot het scheiden van retailbankieren en traden voor eigen rekening, dan zou dit de winst voor belastingen van de de zakenbankdivisies met 20 tot 39 procent kunnen doen slinken. Als er nog bijkomende beperkingen komen op de tradingactiviteiten zou dat zelfs voor 39 procent kunnen wegen. 

En, ook al hebben de markten dergelijke scenario's volgens Meijer deels ingecalculeerd,  de aandelen van Europese zakenbanken zullen waarschijnlijk minder sterk stijgen dan gehoopt.  Meijer rekent nu op een gemiddelde koersklim van 22 à 27 procent, tegen 34 procent voorheen. 

Helaas is de Volcker-rule niet het enige risico waar bankenbeleggers rekening mee moeten houden. Midden januari had Obama immers al een nieuwe extra belasting aangekondigd voor instellingen met meer dan 50 miljard dollar aan activa. Slecht nieuws voor de Dexia-belegger: die taks zou volgens Meijer de nettowinst van de bank-verzekeraar tegen 2011 met zo'n 12 procent verminderen.

Ten slotte moeten bankenbeleggers rekening houden met een derde factor: de nieuwe, strengere bankenregels. Volgens de plannen die nu op tafel liggen in binnen het Bazel-bankencomité, zouden banken meer geld opzij moeten houden als kapitaalbuffer om financiële schokken op te vangen. Ook die bijkomende kapitaalvereisten zullen knagen aan de winstgevendheid en kan ook wegen op de dividenden die banken in de toekomst kunnen uitkeren,

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud