Advertentie

Volgende week: de eerste Fed-pc in 98 jaar!

De markten lassen een Paasbreak in, wat ons meteen een perfecte gelegenheid heeft al even op komende week vooruit te blikken.

Eén event staat bij elke rechtgeaarde belegger met rood omrand in de kalender: Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), zal woensdagavond voor het eerst sinds de oprichting van de centrale bank 98 jaar geleden het rentebeleid toelichten op een persconferentie.

Ongetwijfeld zal Bernanke al wat tips sprokkelen bij zijn Europese evenknie Jean-Claude Trichet, die van zijn persconferentie telkens een boeiend steekspel met het verzameld journaille maakt. Bernanke wil door de ultrakorte toelichting regelmatig aan te vullen met een persbabbel alvast de communicatie verbeteren.

De Fed vergadert acht keer per jaar. Bernanke zal na vier van die vergaderingen een persconferentie geven, telkens de Fed nieuwe economische vooruitzichten opstelt. Volgende week zal de Fed  hoogstwaarschijnlijk zijn nulrentebeleid en de geplande aankoop van staatsobligaties bevestigen.

De VS, het Verenigd Koninkrijk en België publiceren cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal. De Amerikaanse economie koelde af, terwijl de Britse economie herstelde.
Cijfers over de Japanse industrie en kleinhandel zullen aangeven dat de recente aardbeving, tsunami en stroomonderbrekingen de economie een zware klap hebben gegeven. Economen denken dat de industriële productie in maart met 11 procent is gedaald.

Er staat ook veel bedrijfsnieuws op de agenda. In België publiceren Mobistar en UCB donderdag volledige of gedeeltelijke resultaten van het eerste kwartaal. Talloze ondernemingen houden hun algemene vergadering.

Elders in Europa publiceren onder meer UBS (dinsdag), BP (woensdag), Deutsche Bank en Banco Santander (donderdag) en Total (vrijdag) resultaten.

Wouter Vervenne

De kalender:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud