korte metten

Volvo en de soccer mom

Volvo Car-CEO Hakan Samuelsson eerder dit jaar op het autosalon van Detroit ©EPA

De kogel is door de kerk. Volvo gaat een fabriek bouwen in de VS. Er is geen onmiddellijke impact voor Gent, maar met vijf fabrieken zit de Zweedse autobouwer met Chinese moeder best wel ruim.

Het is zover: Volvo bouwt een fabriek in de Verenigde Staten. Waar precies is nog niet duidelijk. De Duitse 'Grote Drie' investeerden jaren of zelfs decennia geleden al fors in de Verenigde Staten. Telkens met een fabriek in the Deep South, dat naast een gezegend meteorologisch klimaat ook een prima investeringsklimaat en flexibele werkkrachten heeft: Volkswagen in Tennessee, Mercedes in Alabama en BMW in South Carolina.

De drie zijn intussen rijkelijk beloond voor hun vertrouwen in de Amerikaanse automarkt: Amerikanen kopen weer auto's als nooit tevoren, terwijl de Europese autoverkoop al jaren in neutraal zit:

Logisch dus dat Volvo eindelijk zelf op die belangrijke markt aanwezig wil zijn, in plaats van auto's te blijven invoeren vanuit Europa en zo overgeleverd te zijn aan de capriolen van dollar, euro of Zweedse kroon.

Volvo is namelijk een begrip in de Verenigde Staten, waar de Zweden al meer dan zestig jaar auto's verkopen. Wie een perfect onderhouden '244' uit de jaren tachtig wil bewonderen, moet eens door de straten van San Francisco lopen. Een Volvo is hét vervoermiddel van de 'soccer mom'. Of, zo u wil, van de radeloze huisvrouw, zoals dit straf staaltje 'product placement' aantoont:

An sich is er geen impact voor Volvo Car Gent. Gent was sowieso de in Amerika razend populaire XC60 al kwijtgeraakt, en focust voortaan op de compacte modellen die over de plas voor geen meter verkopen. Maar met een Amerikaanse fabriek erbij gaat Volvo met vijf fabrieken om jaarlijks 800.000 auto's te bouwen wel héél ruim in de assemblagemogelijkheden zitten. 

En voorts, de Excel(lenties):

Waar is de tijd van de heroïsche begrotingsrondes? De week was nog niet begonnen en de regering kon al een akkoord over de begrotingscontrole aankondigen. Details ontbreken nog, maar het lijkt duidelijk dat positievere groeiprognoses en een mildere Europese schoonmoeder in een Excel-werkblad ingeven, wonderen doen.

Een vuistregeltje leert immers dat ieder tiende van een procentpunt extra groei, zo'n 200 miljoen oplevert. Onze economie weegt immers dik 375 miljard euro zwaar en daarvan capteert de overheid ruim de helft. Dat was ooit anders, tot we onder ene Guy Verhofstadt een periode van hoogconjunctuur volledig vertaalden in structureel hogere overheidsuitgaven. Nu is het bij elke begrotingsronde schrapen om bij een structurele laagconjunctuur die dure train de vie met budgettair spuug- en paktouw op peil te houden. Zeg dus niet wat ons al kapot bespaard hebben, want de cijfers vertellen toch een ander verhaal.

Met Excel werken, dat kunnen ze in Athene ook. Volgens Europese diplomatieke bronnen zou de Griekse lijst van hervormingen beperkt zijn tot 'één Excel-velletje'. En dan ongetwijfeld één met economische parameters die we in de categorie 'enigszins optimistisch' kunnen indelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud