blog

VOORUITBLIK | AB InBev en het kwartaal na het WK

AB InBev-topman Carlos Brito ©Photo News

's Werelds grootste brouwer AB InBev publiceert vrijdag voorbeurs zijn derdekwartaalresultaten. Dat is het kwartaal na het WK voetbal in Brazilië, waarmee we eigenlijk weer 'back to normal' gaan. En analisten verwachten gemiddeld beschouwd een kwartaalrapport zonder 'triggers'. Lees: een kwartaal zonder opmerkelijke elementen.

Gemiddeld verwachten de analisten volumes van 124,9 miljoen hectoliter, een stijging van 4 procent ten opzichte van de gerapporteerde 119,7 miljoen hectoliter een jaar eerder. Sindsdien heeft AB InBev wel de Zuid-Koreaanse brouwer Oriental Breweries teruggekocht, dus dat cijfer is enigszins vertekend.

De ruime bedrijfswinst (ebitda), gezuiverd van eenmalige elementen, zou 8 procent moeten stijgen tot 5,1 miljard dollar. De groepswinst zou een groei van een kleine 4 procent moeten neerzetten tot een totaalbedrag van 2,5 miljard dollar. 

Die cijfers verbergen vrij klassieke evoluties binnen de verschillende regio's waar AB InBev actief is. In Latijns-Amerika zouden de cijfers zich moeten stabiliseren nu het WK achter de rug is. In Noord-Amerika zullen de volumes opnieuw een lichte daling vertonen, maar kan topman Carlos Brito zijn sterke prijspositie gebruiken om nog meer winst uit die volumes te puren.

Europa blijft een probleemmarkt. De verzadigde West-Europese biermarkt biedt al langer geen groei meer, en nu komen daar de problemen in Oost-Europa bovenop met de crisis in Oekraïne en de zware impact van de regelgeving in Rusland die weegt op de bierverkopen.

Het lichtpunt is Azië. AB InBev kan opnieuw meer inpikken op de groei in het verre Oosten dankzij Oriental Breweries. En hoewel de Chinese economie de jongste tijd niet echt meer kan uitpakken met astronomische groeicijfers, zit de biermarkt ginds nog steeds duidelijk in de lift. AB InBev bespeelt daar nadrukkelijk het duurdere segment van de markt, waar de marges veel hoger liggen.

De kwartaalcijfers kondigen zich dus niet meteen aan als een evenement dat grote verrassingen zal bevatten. De overnamespeculatie rond SABMiller is gaan liggen, en het aandeel doet het de jongste tijd niet echt fantastisch. Terwijl in september nog nadrukkelijk werd geflirt met de kaap van 90 euro, is het aandeel nu teruggevallen tot om en bij de 87 euro. Wat door Bank Degroof-analist Hans D'Haese overigens als een instapmoment wordt beschouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud