Voorzichtigheid blijft geboden

De banken gingen vandaag opnieuw fors hoger na de publicatie van de kwartaalresultaten van Citigroup, de grootste bank van de VS. Dat Citigroup met 13 miljard dollar afschrijvingen op de proppen kwam, kon de financiële sector niet deren. Of toch de koersen van de financiële aandelen niet. Om de forse koersstijgingen te verklaren, wijzen analisten op het toenemend aantal onzekerheden dat weggewerkt raakt.

De analisten hebben deels gelijk. Er zijn heel wat onzekerheden uit de markt verdwenen. Een zekerheid die ondertussen onomstotelijk bewezen lijkt, is dat er altijd wel ergens een reddende engel opduikt die voor vers kapitaal zorgt. Soms in de vorm van sovereign wealth funds (buitenlandse staatsfondsen), soms in de vorm van overheidsinstanties (denk aan de Federal Reserve die via JPMorgan zakenbank Bear Stearns van de ondergang redde).

Of de sovereign wealth funds zullen blijven komen, als de crisis nog erger wordt, is niet zeker. Op het moment dat hun zaakjes niet meer op 'koopjes', zullen ook zij wellicht andere bestemmingen voor hun cash opzoeken.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zal wellicht 'lender of last resort' blijven. In de zaak-Bear Stearns heeft de Fed bewezen dat sommige instellingen gewoonweg te groot zijn om failliet te gaan. De verwevenheid van de financiële instellingen zorgt ervoor dat, als het fout gaat, er een riskant dominosteentjessysteem in werking treedt, maar garandeert tegelijkertijd dat overheden zullen optreden als ultieme reddingsboei. Zij moeten er immers alles aandoen om te verhinderen dat de consument niet in de slachtofferpositie geduwd wordt (in de vorm van strakkere kredietvoorwaarden).

Toch zijn niet alle onzekerheden van de baan. Toen in het laatste kwartaal miljarden werden afgeschreven, klonken dezelfde stemmen die we nu horen. Ook toen was er sprake van 'de laatste afschrijvingen'. Ook toen zeiden toplui uit de financiële sector dat het ergste wellicht achter ons ligt. En toen moest het bijna kapseizen van de vijfde grootste zakenbank van de VS nog komen.

Ondertussen zijn er nog steeds tekenen dat de kredietcrisis, die bovenal een vertrouwenscrisis is, in alle hevigheid blijft luwen. Het onderlinge wantrouwen tussen banken blijft op hoge niveaus staan. De tarieven die banken elkaar aanrekenen voor kortetermijnleningen zijn momenteel bijna even hoog als net voor het Bear Stearns-geval. De crisis op de Amerikaanse huizen- en hypotheekmarkt toont geen tekenen van beterschap, het vertrouwen van de Amerikaanse consument staat op het laagste peil in 25 jaar en de arbeidsmarkt in de VS vertoont steeds meer tekenen van verslapping. De markt voor allerlei risicovolle kredieteffecten draait - door het nijpende gebrek aan vertrouwen - nog altijd niet.

Moet u daarom ver weg blijven van alles wat naar de beurs ruikt? Wellicht niet. De jongste Amerikaanse bedrijfsresultaten tonen dat de bedrijven in de VS een mooie winstgroei kunnen blijven voorleggen, dankzij een goedkope dollar en boomende 'emerging markets'. Maar de sleutel kan wel eens bij de Amerikaanse consument liggen. Daarom zijn data over huizenmarkt, consumentenvertrouwen en -bestedingen iets relevanter, alhoewel we ondertussen weten dat de wereldeconomie niet in een recessie zal raken. Voorzichtigheid geboden dus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud