Vragen voor de crisiscommissie in de Amerikaanse Senaat (update)

(update met tien vragen van The New York Times)

Om 15 uur Belgische tijd komt in de Amerikaanse Senaat de onderzoekscommissie bijeen die zich buigt over de financiële crisis en die de hoofdrolspelers aan de tand zal voelen.

Op The Big Picture staan er alvast tien vragen voor de commissie. De vragen werden opgesteld door de voormalige openbare aanklager Eliot Spitzer, Frank Partnoy (professor recht aan de University of San Diego) en William Black (onderzoeker van de S&L crisis en een economie en rechten professsor aan de University of Missouri-Kanas City).

De oorspronkelijke vragen plus een extra inleiding vindt u overigens op New Deal 2.0.

De vragen voor de (al dan niet voormalige) toplui samengevat (klik op bovenstaande link voor de volledige tekst):

1) AIG: welke realties had uw bedrijf met AIG?

2) Was uw financiële rapportering over 2005-08 correct? 

3) Wat was de verloning van de medewerkers en hoe was die samengesteld?

4) Waarom gaven de ratingagentschappen een AAA aan toxische financiële producten (CDO's)?

5) Welke stimuli in uw bedrijf droegen bij tot de financiële crisis?

6) Welk waren de drie gespecialiseerde kredietverleners met de slechtste reputatie inzake het afsluiten van fraudulente hypotheken.

7) Wat waren de drie belangrijkste maatregelen die uw banken namen nadat de FBI in september 2004 waarschuwde dat de epidemische omvang van de hypotheekfraude tot een crisis zou leiden?

8) Hoeveel heeft uw bank aan lobbying uitgegeven over de laatste vijf jaar?

9) Hoeveel dossiers over fraude met hypotheken heeft uw bank aangemeld sinds 2002?

10) Toezicht: heeft de goedkeuring van de Commodities Futures Modernization Act van 2000 bijgedragen tot de crisis?

Ook The New York Times heeft zijn vragen klaarstaan (klik ook hier op de link voor de volledige tekst en vragen)

1) Voor Goldman Sachs: de vraag heeft betrekking op het feit dat de instelling CDO's creëerde en verkocht en tegelijk ook short ging op die producten. De speculatie op prijsdaling van die producten bracht Goldman Sachs geld op terwijl de kopers verlies leden. Ondertussen overtuigde de instelling ratingagentschappen een hoge rating te geven aan die producten.

2) Vraag voor JP Morgan Chase: de laatste week voor Lehman Brothers omviel vroeg JPMorgan Chase miljarden dollar als waarborg aan Lehman om zichzelf te beschermen - maar wat was het effect op Lehman dat het geld toen erg nodig had?

3) Een algemene vraag voor Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Banc of America: deze instellingen zetten eigen kapitaal in voor financiële speculatie. Tegelijk beschouwt de overheid deze instellingen als "too big to fail." Waarom zouden belastingbetalers dit soort praktijken waarborgen?

4) Een voor de hand liggende vraag over de bonussen.

5) Moet de Federal Reserve worden onderworpen aan audits?

6) Wat zijn de CDO's en dergelijke die nu bij de Fed zitten eigenlijk waard?

7) Een vraag over toezicht - kunnen die financiële instellingen zichzelf controleren? Wat met de toezichthouders?

8) Wat over de lobby-activiteiten van Goldman Sachs? De instelling profiteerde volop van de redding van AIG waarbij AIG de contracten tegenover Goldman Sachs (en andere instellingen) volledig honoreerde.

9) Voor Bank of America: een vraag over de informatieverschaffing aan de aandeelhouders, met name over de oplopende verliezen bij Merrill Lynch. 

10) Voor Bank of America en JPMorgan Chase: beide instellingen verzetten zich tegen een instelling voor de bescherming van de consumenten. Hoe stellen zij nu voor dat de belangen van de consumenten best worden beschermd?

In de loop van de dag meer berichtgeving over deze onderzoekscommissie op de homepage en morgen achtergrond en analyse in de krant. Welke vragen zou u stellen aan de Amerikaanse financiële toplui?

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud