VS besteden dollarbeleid uit

De VS heeft zijn sterkedollarbeleid uitbesteed naar de opkomende landen. Tot die conclusie komt Alan Rushkin van RBS Greenwich Capital in de FT.  Brad Setser becommentarieert dit verder in zijn blog.  Hij stelt vast dat het zelfs niet duidelijk is of de VS nu een sterkere dollar willen, het land staat zeker niet klaar om de dollar te steunen op de wisselmarkten. Maar dat is ook niet echt nodig zolang de centrale banken van de opkomende landen bereid zijn de dollar te steunen.

De opkomende markten zijn niet gebaat bij een dalende dollar. De VS gaan er dan ook van uit dat de dollar "too big to fail" is. De groei van de dollarreserves van de opkomende landen is volgens Setser ongeveer gelijk aan het tekort op de Amerikaanse lopende rekening, zie hier  voor meer uitleg.

Moesten de opkomende landen dit geld lenen aan de VS om tussen te komen op de valutamarkt, dan zou dit zowat de grootste steunoperatie ooit zijn.
Opvallend hierbij is dat de opkomende landen ongeveer in blok hetzelfde beleid volgen tegenover de dollar, zonder dat formele afspraken of coördinatie nodig zijn. Dit laat de Federal Reserve toe een rentebeleid te voeren zonder al te bezorgd te moeten zijn over de dollar.

Tegelijk zet dit de kwetsbaarheid van de dollar in de verf. Het volstaat dat enkele toonaangevende groeilanden wat minder dollars kopen om voor een snellere depreciatie te zorgen. Het lot van de dollar wordt in toenemende mate bepaald in Peking en Ryad. Dat wil nog niet zeggen dat de dollar een vogel voor de kat is, maar in elk geval maakt de situatie waarnemers zoals Setser zenuwachtig.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud