Advertentie

Waar is die crisis?

Terwijl het leeuwendeel van de financiële wereld bespaart of zich mengt in het debat over lagere bonussen, laat Carmignac het breed hangen. De Franse fondsenreus, naar verluidt de grootste onafhankelijke in zijn soort in Frankrijk, nodigt naar jaarlijkse traditie klanten en journalisten voor een beleggersdag in hartje Parijs. Plaats van gebeuren: het poepchique InterContinental Hotel in Parijs. Ik reis twee dagen mee, en vraag me na nog geen halve dag af: 'Waar is die crisis?'

Nergens. Voor Carmignac blijkt het nooit crisis te zijn geweest. Integendeel, de cijfers die wij vanochtend te zien kregen op een persevenement in één van de 'salons' van het hotel waren ronduit verbluffend.

De voorbije twee jaar werd de vermogensbeheerder schijnbaar letterlijk overspoeld door kapitaal. Het aantal activa onder beheer vervijfvoudigde bijna, van iets meer dan 10 miljard euro eind 2008 tot goed 50 miljard euro vandaag. Het gros daarvan betreft vers geld, afkomstig van klanten die in de kredietcrisis zware verliezen incasseerden bij andere financiële instellingen en hun centen versluisden naar de veel kleinere, familiaal gerunde én in crisistijd beter presterende fondsenboer van Edouard Carmignac. 

Familiaal, nu ja. Het lijkt vooral Edouard zelf te zijn, die de touwtjes stevig in handen houdt. De man heet een tikkeltje autoritair en vooral hautain te zijn (herinner u hoe hij vorig jaar Warren Buffett een slechte belegger noemde in een interview met mijn collega Ilse De Witte), en dat bleek ook vanochtend.

Zo keek hij tijdens de persconferentie geïrriteerd op, toen het gsm-signaal van één van zijn fondsbeheerders ruis veroorzaakte tijdens zijn toespraak. Als een schoolmeester die één van zijn leerlingen betrapt op geklets in de klas. Volgens mensen die met hem samenwerken, is Carmignac enorm veeleisend en soms 'erg moeilijk' in het contact.

Ik hoop daarover vanmiddag alvast iets meer te vernemen van zijn dochter, Maxime. Die runt een hefboomfonds voor het familiebedrijf én rapporteert rechtstreeks aan haar vader.

Oh ja, het gaat hier natuurlijk ook over beleggen. De fondsen van Carmignac zetten zwaar in op een structurele verschuiving van de groei naar landen zoals China (bvb. door fors in te zetten op mijnbouw). Volgens Edouard moeten wij ons niet al te veel zorgen maken over een tragere economische groei in het Oosten, en zal de Chinese consument op termijn de rol van de Amerikaanse overnemen. Carmignac denkt dat 2011 opnieuw een goed jaar voor aandelen zal worden.

Dat is een visie die ons erg bekend in de oren begint te klinken. Van de Franse 'mirakelman' van de fondsenwereld hadden wij verwacht dat hij met meer dan een exquise kader het verschil zou maken.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud