Waarom financials nog een tijdje zullen 'underperformen'

'UBS voorziet mogelijk meer afschrijvingen.' Het bericht pronkt al de ganse dag op onze homepage en volgens het Britse weekblad The Economist zal het beslist niet het laatste in zijn soort zijn. Veel financiële instellingen zitten immers met een stapel herverpakte kredieten op hun balans, waarvoor het nog steeds koffiedik kijken is hoe de waarde ervan zal evolueren.

Die mistigheid rond die complexe financiële financiële producten kwam vorige week weer volop in de belangstelling, toen Merrill Lynch moest toegeven dat het de toestand in eigen huis schabouwelijk verkeerd beoordeeld had en nog enkele miljarden extra aan waardeverminderingen moest doorvoeren.

Het derde kwartaal van Merrill Lynch leert ook dat het oordeel van ratingagentschappen als Moody's weinig waard zijn, als het gaat om het juist beoordelen van mooi uitziend schuldpapier. Merrill Lynch moest immers heel wat waardeverminderingen boeken op effecten die niet gewoon 'triple-A' waren, maar daarbovenop nog een extra decoratie droegen.

Als die ratingagentschappen nu ook massaal hun adviezen gaan herbekijken voor de zogenaamde kredietverzekeraars (zoals MBIA en Dexia-dochter FSA) is het hek helemaal van de dam, aldus The Economist. Als MBIA zijn AAA-rating kwijtspeelt, heeft dat immers ook desastreuze gevolgen voor de kredieten die het zo graag herverpakt in verhandelbare effecten.

Die effecten mogen immers geen hogere rating hebben dan het bedrijf dat ze 'verzekert'. Dat kan een watervaleffect veroorzaken dat de waarde van herverpakte kredieten nog verder decimeert, om uiteindelijk... tot nog meer afschrijvingen te leiden. De angst die dit bij beleggers veroorzaakt, zal wellicht nog een tijdje op de hele sector wegen.

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud