Advertentie
analyse

Waarom IBA zijn grootste klap ooit kreeg

Olivier Legrain, CEO van IBA ©BELGA

Nu het ooit zo mooi geasfalteerde groeipad een kasseistrook geworden is, incasseert de wereldmarktleider in protontherapie zijn grootste klap sinds de beursgang in 1998.

Voor de tweede keer in een goede maand krijgt IBA een opdoffer van jewelste. Spijts een dot van een winstwaarschuwing in juli leert het halfjaarrapport dat de toestand bij de wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding nog dramatischer dan gedacht is

Meer bepaald blijken de problemen niet alleen intern - een slecht beheer van een sterke groei - te zijn, maar ook extern. Een zwakkere 'pijplijn' aan nieuwe orders voor protontherapiecentra en scherpere concurrentie.

-57%
KBC Securities verlaagt het koersdoel voor IBA in één trek met 57 procent

'Blijkbaar is het Amerikaanse Varian er na jaren van slecht beheer in protontherapie eindelijk in geslaagd een te duchten concurrent te worden', merkt KBC Securities-analist David Vagman op. Hij verlaagt in één trek zijn koersdoel met 57 procent, van 44 naar 19 euro. 

De beleggersreactie was navenant: het aandeel dondert op de Brusselse beurs 35 procent lager naar 20 euro. Bij die koers noteerde de voormalige beleggerslieveling 65 procent onder de recordkoers van mei (56,94 euro), vóór CEO Olivier Legrain de eerste van intussen drie winstwaarschuwingen uitstuurde.

De koersval is met ruime voorsprong het grootste dagverlies sinds IBA in 1998 naar de beurs trok. Het vorige 'record' dateerde van 20 september 2002, toen het aandeel - ook al na een stevige winstwaarschuwing - 20,9 procent verloor.  

Dat beleggers capituleerden, blijkt uit het handelsvolume: dat was met 1,75 miljoen stuks 20 keer drukker dan het gemiddeld dagvolume van 90.000 stuks over de voorbije 12 maanden. 

Zo'n opdoffer is niet onlogisch. Ten eerste geeft een management dat in goed drie maanden drie keer waarschuwt niet echt de indruk grip op de situatie te hebben. Bovendien noteert het aandeel ondanks de ruime halvering nog altijd niet goedkoop. De verwachte winst is namelijk nog méér gezakt

1. Exit radiofarmacie :
IBA heeft met het Koreaanse SK een partner gevonden voor zijn nucleaire geneesmiddelen. Daardoor kan het bedrijf zich meer focussen op de bouw van cyclotrons en protontherapiecentra.

2. Legrain Ceo :
Olivier Legrain, een oudgediende van de groep, wordt nieuwe ceo. Hij volgt mede-oprichter Pierre Mottet op.

3. Nieuwe start:
Legrain zegt dat de voornaamste problemen uit het verleden dit jaar van de baan zijn

4. Succes in China
IBA tekent opnieuw een megacontact in China, dit maal voor 80 miljoen euro in China, een bewijs dat ook groeilanden forse omzet kunnen leveren voor IBA
 5. ProteusONE scoort
IBA is schulden-vrij en heeft de wind in de zeilen dankzij zijn nieuwe lijn van goedkopere en compacte behandelingskamers voor protontherapie

6. Zonnige vooruitzichten
IBA verwacht tegen 2018 een verdubbeling van de bedrijfswinst tot minstens 51 miljoen euro. Het bedrijf werft fors aan en bouwt een tweede productiehal.

7. Forse winstgroei in zicht
Na een jaar met forse omzet- en winstgroei rekent het bedrijf op een omzetgroei van 15 tot 20 procent. De winstmarges zullen stijgen tot 13 à 15 procent.

8. Eerste winstwaarschuwing
Door vertragingen van de bouw van protontherapiecentra van klanten, moet Legrain de winstverwachting licht bijstellen. Dat kost het aandeel al 7 procent

9. Tweede winstwarschuwing
Legrain knipt zwaar in de prognoses voor omzet (10 procent groei) en winstmarge (5 procent). Het aandeel zakt 16 procent en de dag nadien nog eens 12 procent  wanneer analisten pessimistischer worden.

Kasseistrook

Bij de piek in mei noteerde IBA tegen meer dan 40 keer de bedrijfswinst over 2016 (1,24 euro per aandeel), omdat beleggers het beloofde groeipad van de komende jaren in de koers verrekenden. Dat groeipad is nu in een kasseistrook veranderd

Begin dit jaar voorspelde IBA nog minstens 15 procent groei in 2017 en minstens 10 procent in 2018, bij winstmarges van minimum 11 en 13 procent. Vertrekkende van de 329 miljoen omzet over 2016 hadden beleggers uitzicht op minstens 54 miljoen bedrijfswinst (1,81 euro per aandeel) in 2018, bijna de helft meer dan de 37 miljoen over 2016.

Drie winstwaarschuwingen later zal 2018 in het beste geval zo'n 30 miljoen bedrijfswinst (1 euro per aandeel) opleveren, 45 procent minder en ook een vijfde lager dan in 2016. Of in het slechtste geval 17 miljoen (0,57 euro per aandeel) - twee derde minder dan de oorspronkelijke belofte. Gelet op het geschokte vertrouwen lijkt dat het scenario dat beleggers het meeste kans toedichten. 

Anders gesteld: begin mei noteerde IBA tegen 29 keer de verwachte bedrijfswinst over 2018, nu - ondanks de halvering - tegen 25 à 44 keer de verwachte winst. 

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud