Waarom ruwe olie nog duurder wordt

De prijs voor een vat ruwe olie lijkt de 80 dollar-grens achter zich gelaten te hebben. Op naar de 90! And beyond, als we sommige analisten mogen geloven. En dat heeft niet enkel met geopolitieke spanningen of schaarste van het goedje te maken.

Marketbeat van The Wall Street Journal wijst erop dat heel wat grote investeerders nog steeds hebben nagelaten hun 'long position' in olie opnieuw in te nemen. Als partijen 'long gaan' op een aandeel of een grondstof speculeren ze op een stijging. Deze zomer - in volle kredietcrisis - bouwden heel wat marktenpartijen hun oliecontracten af, om andere verliezen aan te zuiveren.

Voor de kredietcrisis hadden speculanten 127.491 oliecontracten met een 'long position', deze week bestonden er bijna de helft minder of 69.000 dergelijke contracten. Marketbeat leidt daaruit af dat er nog heel wat geld terug naar de oliemarkten moet stromen, wat de prijs logischerwijze verder op de spits zal drijven.

24/7WallSt ziet de olieprijs in New York naar 100 dollar stijgen, al houden zij het wel op schaarste. De verklaring voor de hausse als zou het Turks-Koerdisch conflict de gemoederen op de oliemarkt verhitten, is slechts een excuus. Morgen zijn immers Venezuela en Nigeria, twee andere grote olieproducenten, aan de beurt om in turbulent vaarwater terecht te komen.

Nee, het probleem is gewoonweg dat er te weinig olie is. 24/7 maakt de vergelijking tussen de productieverhoging van de OPEC (Organisatie van Olie-Exporterende Landen) en de stijgende vraag uit China, die vele malen hoger ligt. De journalist in kwestie, Douglas A. McIntyre, besluit waarschuwend: 'Olie is het glijmiddel voor voortschrijdende economische groei, maar het glijmiddel is helaas niet langer in productie.'

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud