‘Wachten met kopen’

Mijn collega Carl Pansaerts had een gesprek met Ivan Lathouwers, analist bij Bank Degroof, over de marktencrisis, waarvan hier de weerslag. Morgen vindt u in de print editie van De Tijd nog een reeks reacties van andere analisten en waarnemers.

Ik zou wachten met het aankopen van aandelen tot de toestand wat is gestabiliseerd of de koersen zelfs licht herstellen’, reageert Lathouwers op de beursmalaise. ‘Het is beter enkele procenten winst mis te lopen dan nu te kopen en binnen de kortste keren opgezadeld te zitten met enkele procenten verlies.’

Lathouwers spreekt van een overdreven reactie. ‘Het verlies aan marktkapitalisatie is veel groter dan alle potentiële verliezen door onrendabele woonkredieten samen.’ Maar de onzekerheid over de omvang van de problemen werkt negatief, waardoor de beleggers automatisch uitgaan van een ‘worstcasescenario’. Omdat zij over onvoldoende informatie beschikken, verkopen ze alle aandelen die mogelijk zijn blootgesteld aan de kredietcrisis. Lathouwers omschrijft de blootstelling van de Belgische banken aan de kredietcrisis als ‘heel erg miniem’. KBC gaf gisteren toe een ‘minimale’ blootstelling te hebben.

De analist van Bank Degroof ziet nog geen gevaar voor de reële economie. ‘De resultaten van de bedrijven zijn goed, maar die worden door de markten genegeerd. De economische groeiprognoses zijn rooskleurig.’ Pas als de kredietcrisis uitmondt in een kredietschaarste en de financiering van bedrijven en particulieren in het gedrang komt, loopt de reële economie gevaar.

Lathouwers deelt niet de mening dat de crisis donderdag pas echt losbarstte nadat de Europese Centrale Bank massa’s geld in de markt had gepompt om kredietschaarste tegen te gaan. ‘Indien de ECB niet tussenbeide was gekomen, zou de interbankenrente fors zijn gestegen. De negatieve gevolgen van de actie van de ECB zijn kleiner dan de positieve gevolgen’, besluit Lathouwers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud