Wantrouwen

Er heerst niet alleen vrees, maar ook wantrouwen op de financiële markten. Toen BNP Paribas vanochtend bekendmaakte drie fondsen te bevriezen, waren waarnemers er snel bij om op te merken dat eerder deze maand er volgens deze bank nauwelijks een vuiltje aan de lucht was.

Een mens zou van minder sceptisch worden. Een ander voorbeeld dat vragen doet rijzen over de geloofwaardigheid van eerbiedwaardige instellingen wordt ons aangereikt door Mark Gilbert op Bloomberg. Hij herinnert aan de uitspraak van financieel directeur Samuel Molinaro van Bear Stearns van vorige week, toen die zei dat de toestand in de markt van vastrentende producten de afgelepen 22 jaar niet meer zo slecht was geweest (zie ook onze blogpost van toen). En, zo merkt Gilbert op, wat zegt dan Moody's Investors Service? Welnu: "De subprime blootstelling van de grote Amerikaanse zakenbanken en institutioneel actieve commerciële banken hebben geen negatieve ratingimplicaties op dit moment." Niet echt geloofwaardig dus, zo denken vele beleggers, ook al dekt Moody's zich sierlijk in met de woordjes "op dit moment"...

Kijkend naar de koersprestaties van de Amerikaanse banken, denken de aandelenbeleggers dat er wél een duidelijk risico is voor de winsten en de kredietwaardigheid van deze instellingen.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud