Washington tobt over de visbalkraampjes in Hong Kong

Zijn de beurzen te snel te fors gestegen? Dat is de hamvraag die beleggers nu al weken bezig houdt en de 'angstbarometer' VIX tot het hoogste peil in maanden deed stijgen. Uiteraard kun je 1.001 argumenten aanhalen waarom beurzen ondanks de remonte van dik 60 procent sinds maart nog steeds niet duur zijn. Als zelfs Buffett letterlijk en figuurlijk op de trein springt, dan zijn ze dat duidelijk ook niet.

Maar hoeveel beleggers hebben, behalve Buffett dan, nog oog voor die 'fundamentals'? Uit de livechats die de marktenredactie regelmatig met beleggers voert, onthou ik vooral dat veel kleine beleggers vooral aan 'momentumbeleggen' doen: ze springen bij een hausse op de trein, om er snel weer uit te stappen als de trend keert. Voor zo'n belegger telt de trend, niet het fundament.

Precies een jaar geleden leek de Bel20 bij een gelijkaardige koers als vandaag fundamenteel ook al een koopje. Dat belette niet dat de Brusselse beurs pas in maart iets boven 1.500 punten uitbodemde, toen Belgische aandelen niet alleen 'spotgoedkoop' maar 'belachelijk goedkoop' noteerden.

Je kunt er niet om heen dat speculatief geld meer dan ooit de dienst uitmaakt op de beurzen, nu steeds meer typische langetermijnbeleggers als verzekeraars de beurs de rug hebben toegekeerd. Dat speculatief geld stuwde de beurshausse van de voorbije maanden, met dank aan de centrale banken die wereldwijd tegen een nulrente duizenden miljarden ter beschikking stellen.

Twee denktanken in Washington, het IMF en de Wereldbank, maken zich zorgen om nieuwe zeepbellen. Vooral in Azië dreigt de overvloedige toestroom van cash voor nieuwe zeepbellen in financiële activa te zorgen.  The Wall Street Journal stipt als Exhibit A van die zeepbellen aan dat er in Hong Kong recordprijzen van 63.225 dollar worden betaald voor het recht om bij het Chinese Nieuwjaar volgend jaar een kraampje met visballetjes, de favoriete lokale snack, te mogen uitbaten. Hoeveel van die visballen moet je tijdens de week van het Chinese nieuwjaar al niet verkopen om uit de kosten te raken?

De Hongkongdollar is aan de Amerikaanse naamgenoot vastgekoppeld, zodat de voormalige kroonkolonie ondanks het forse economische herstel van het nulrentebeleid van de Fed in Washington geniet. Bijgevolg houden de stalletjesuitbaters in Hong Kong vanavond best de rentebijeenkomst van Bernanke & Co in de gaten.

De Amerikaanse centrale bankiers zullen voor het status quo opteren. Maar een enkele econoom durft al speculeren dat de Fed heel voorzichtig zal opperen dat ze beleggers niet tot in den treure een nulrente zal gunnen. Bijgevolg is het vooral uitkijken naar de intussen klassieke zinsnede in de toelichting dat de Fed het uiterst soepele beleid nog geruime tijd ('for an extended period') zal aanhouden. Als die zinsnede een beetje verandert zullen niet alleen de kraampjeshouders in Hong Kong maar ook beleggers wereldwijd een rilling voelen.

KVS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud