Wat gebeurt er nu écht op de aandelenmarkten?

Ik lees met enige vertraging een ruim uitgewerkte blogpost op Alphaville over de sterke houding van de aandelenmarkten, met als veelbelovende titel "wat er echt gebeurt op de aandelenmarkten". John Authers van de FT stelt vast dat zowel de grote toonaangevende aandelenindices als de opkomende markten sterk presteren. Over de opkomende markten gesproken, de MSCI Emerging Markets index was over de laatste 12 maanden goed voor een winst van ruim 50 procent. Sinds 18 augustus, de dag dat de Federal Reserve hat tarief verlaagde waartegen wordt geleend aan de banken, steeg deze index meer dan 25 procent.

Dit alles ondanks de kredietcrisis en blijvende hoge tarieven op de geldmarkt, die er op wijzen dat de grote banken toch nog altijd op hun hoede zijn. Obligatiehandelaren schudden het hoofd en zeggen dat hun collega's aandelenhandelaren het weer eens niet hebben begrepen en geen oog hebben voor het ruimere, problematische geheel.

Authers zegt dat er toch meer rationele redenen zijn voor de hogere aandelenkoersen.

1) De renteverlaging door de Fed. Renteverlagingen worden door de aandelenmarkten traditioneel positief onthaald, behalve wanneer ze een recessie inluiden. Maar nu was de verlaging een reactie op problemen in het financiële systeem. Renteverlagingen bij vroegere incidenten leidden doorgaans tot afgetekende stijgingen van de aandelenkoersen. Dergelijke renteverlagingen leiden tot een zeepbel op de aandelenmarkten, maar die springt niet onmiddellijk, wat dus tijd geeft om voor korte termijn te profiteren van de reactie en dan de winst veilig te stellen, voor de hele zaak in tranen eindigt.
Maar: indien iedereen dit mechanisme denkt door te hebben en er ook naar handelt, kan deze tradingopportuniteit een kort leven beschoren zijn. Bovendien is de nieuwe voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, minder geneigd het tot zeepbellen te laten komen. Mogelijk zal hij de rente terug verhogen zodra dit kan.
2) De bedrijfswinsten. De resultaten over het tweede kwartaal van de Amerikaanse bedrijven waren stevig. De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn nu zo laag, dat positieve verrassingen goed mogelijk zijn.
Maar: de verwachtingen voor het vierde kwartaal en verder zijn heel optimistisch en gaan uit van een recessieloos scenario in de VS.
3) De meest populaire waarderingsmethodes tonen aan dat de aandelen goedkoop zijn.
Maar: er zijn theoretische bezwaren te bedenken bij deze methodes. Winstmarges zijn cyclisch en lijken nu te pieken.
4) Bedrijven kochten tijdens de crisis druk eigen aandelen in.
5) De zwakke dollar, die mogelijk nog verder gaat verzwakken en het leven voor Amerikaanse bedrijven makkelijker maakt, tenminste voor wat de internationale concurrentie betreft. Er wordt ook geswitcht naar de opkomende markten en naar aandelen van multinationale ondernemingen. Mijnaandelen profiteerden dan weer van grotere vraag in de opkomende landen.

Interessant gegeven: Authers stelt dat de markt gelooft dat de opkomende markten er meer en meer in slagen zich los te koppelen van het wel en wee van de VS. Maar de grote spelers staan klaar om hun acties te timen en zich terug te trekken zodra er tekenen zijn dat de "bubble" barst.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud